четвер, 7 травня 2020 р.

День матері: історія свята 👩

Нагадуємо, що 10-го квітня відзначається прекрасне родинне свято День матері. Що ми знаємо про це свято? Цей День, який відзначають у різних куточках світу, було засновано з метою вшанування материнства. В Україні це свято встановили 1999 року і припадає воно на другу неділю травня. А от світова історія Дня матері розпочалася значно раніше. 1908 року молода американка Анна Джервіс виступила з ініціативою вшановування усіх матерів у пам’ять про свою власну матір, котра передчасно померла. 1914 року свято отримало офіційний статус у США. Дати святкування Дня у різних країнах різняться, однак традиції скрізь подібні – люди дарують матерям квіти, вітальні листівки та різні приємні подаруночки.

Насправді, відзначати свято материнства і вітати своїх матерів люди почали ще у давні часи – відомо, що це робили давні греки та римляни, які влаштовували масові святкові події, під час яких вони вшановували богинь-матерів Рею і Кібелу. Також аналогом Дня матері можна вважати  ранньохристиянське свято Материнська неділя.

Цікавий факт: У День матері фіксується більше телефонних дзвінків, ніж у будь-який інший день року.

Витоки більш сучасного Дня матері в США ведуть свій початок ще від XIX століття. Перед початком Громадянської війни Анна Рівз Джервіс, матір вищезгаданої Анни Джервіс, сприяла започаткуванню «Клубів щоденної роботи матерів», в яких місцевих жінок навчали, як правильно виховувати дітей і як піклуватися про них. Пізніше ці клуби стали об’єднуючою силою під час війни. 1868 року пані Рівз Джервіс організувала День дружби матерів, мета якого полягала у єднанні матерів задля пропагування єднання держави. Після смерті пані Рівз Джервіс 1905 року її донька Анна Джервіс вирішила відновити святкування Дня матері і вивести це святкування на офіційний рівень задля вшанування жертв, на які йдуть матері заради своїх дітей. Отримавши фінансову підтримку від власника місцевого супермаркета на ім’я Джон Ванамейкер, у травні 1908 року Анна Джервіс провела перше офіційне святкування Дня матері у методистській церкві Західної Вірджинії. Цього ж дня у магазині пана Ванамейкера тисячі людей також провели святкування. Коли Анна побачила, який успіх мала її ідея, вона почала потужну кампанію на підтримку надання святу матері державного рівня. 1914 року це свято врешті-решт отримало офіційний статус в США.

В Україні шанування жінки-матері також є давньою традицією. Щоправда, радянська влада забороняла святкування Дня матері протягом довгого часу. І вже тільки у незалежній Україні День матері було відновлено і встановлено законодавством. Відбулося це 1999 року.

До речі, нагадуємо, книжка це завжди найкращий подарунок, і у День матері також 😉

Немає коментарів:

Дописати коментар