четвер, 28 травня 2020 р.

Вшановуємо пам'ять автора «бондіани» Яна Флемінга

«Ніколи не кажіть «ні» пригодам. Завжди кажіть «так», інакше проживете дуже сумне життя»
(Ян Флемінг)

Ян Ланкастер Флемінг  (28 травня 1908 - 12 серпня 1964) – англійський письменник і журналіст, який подарував світові найвідомішого літературного і кінематографічного таємного агента Джеймса Бонда.

Ян Флемінг народився в Лондоні у високоосвіченій родині. Навчався у Королівській військовій академії та європейських університетах. Працював в агентстві «Рейтер», а потім був кореспондентом газети «Таймс». Під час Другої світової війни брав активну участь у військових кампаніях. Є свідки, які стверджують, що він брав участь в операції з викрадення Мартіна Бормана 1935 року, і ця операція мала цікаву назву «Джеймс Бонд».

1946 року Флемінг пішов у відставку. Першою його літературною працею став роман «Казино Рояль» (1953), головним героєм якого був відомий нині агент 007 Джеймс Бонд. Перший твір Флемінга здобув шалений успіх і це надихнуло письменника на написання ще 13-х романів про того самого героя.

Майже всі твори Яна Флемінга було екранізовано. Вони принесли славу не тільки автору, але і багатьом акторам, які зіграли знаменитого Джеймса Бонда. До речі, розповсюдженою є думка, що образ агента 007 Флемінг писав із самого себе, точніше з того, яким він хотів би бути: розумним, харизматичним, безмежно мужнім.

Немає коментарів:

Дописати коментар