пʼятницю, 22 травня 2020 р.

Вшановуємо пам'ять сера Артура К. Дойла: 161 рік від дня народження «батька» Шерлока Холмса 🔎

22-го травня 1859 року народився відомий шотландський і англійський письменник Артур Конан Дойл.

Сер Артур Конан Дойл походив із родини талановитого митця. Однак, хоча батько майбутнього письменника і був обдарованим, проблеми з алкоголем не дозволили йому забезпечити гідне майбутнє своїй сім’ї і власному синові. Коли Артуру було дев’ять років, більш забезпечені члени родини зголосилися сплатити за його навчання. Так розпочалася семирічна освіта хлопця в єзуїтському закритому коледжі. 1876 року Артур закінчив навчання і повернувся додому.

Завдяки своїм здібностям до письменництва, юний Артур часто збирав навколо себе багато людей, які з задоволенням слухали його історії. Але, попри наявність очевидного літературного таланту, він здобув медичну освіту і став корабельним лікарем, щоправда, не надовго. Ще студентом він видав декілька своїх оповідань і 1885 року вирішив присвятити себе виключно літературній діяльності. В той період, окрім оповідань, він написав і видав два романи, серед яких був і знаменитий «Етюд в багрових тонах» про Шерлока Холмса, який зрештою став одним із найпопулярніших літературних героїв у світовій літературі.

В період з 1899 р. по 1902 р. письменник брав участь у англо-бурській війні, за що отримав титул лицаря. Також брав участь у військових діях Першої світової війни. У другій половині 1920-х рр. постійно подорожував і паралельно продовжував свою активну публіцистичну діяльність.

Окрім знаменитого циклу творів про Шерлока Холмса, Конан Дойл залишив величезний літературний спадок. Він є автором кількох історичний романів, низки фантастичних, драматургічних, поетичних, філософських, публіцистичних та інших творів.

7-го липня 1930 р. сер Артур Конан Дойл помер від тяжкої хвороби.

До вашої уваги кілька відомих цитат із творів А. К. Дойла:


Немає коментарів:

Дописати коментар