вівторок, 12 травня 2020 р.

66 років тому Україна приєдналася до ЮНЕСКО


1946 року було створено Організацію Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО). Основні цілі цієї організації:

- сприяння зміцненню миру та безпеки за допомогою розширення співпраці держав і народів у сфері освіти, науки і культури;
- забезпечення справедливості і дотримання законності, загальної поваги до прав і основних свобод людини, проголошених у Статуті Організації Об'єднаних Націй, для всіх народів, незалежно від раси, статі, мови, орієнтації або релігії.

Після того, як нарешті завершилася Друга світова війна, культурно-духовне відродження світу було вкрай необхідним. 16-го листопада 1945 року було підписано Статут ЮНЕСКО і сформовано підготовчу комісію. А вже 4-го листопада 1946 року цей Статут набув чинності після того, як його підписали представники 37 держав.

Україна долучилася до діяльності ЮНЕСКО 12-го травня 1954 року у рамках співпраці з ООН. 1962 року в Парижі було відкрито постійне представництво нашої держави при організації.

За час співпраці з ЮНЕСКО Україна виступала ініціатором багатьох міжнародних програм і проектів. Так, під час 26-ї сесії Генеральної асамблеї ЮНЕСКО наша держава ініціювала масову міжнародну кампанію з викорінення неписьменності. Така програма набула визнання на міжнародному рівні та стала основою для 20-річної програмної діяльності ЮНЕСКО в цій галузі.

Крім того, українська ініціатива щодо використання засобів масової інформації з метою зміцнення миру, недопущення пропаганди війни, насильства i ненависті між народами слугувала поштовхом до розробки i прийняття 1978 року Декларації про раси i расові забобони. В рамках 29-ї сесії Генконференції ЮНЕСКО Україна ініціювала звернення до ООН з метою відзначення Міжнародного року захисту, збереження та відродження культурної спадщини. 56-а сесія Генеральної асамблеї ООН підтримала ініціативу – 2002 рік було проголошено ООН Міжнародним роком із захисту світової культурної спадщини. За період членства в ЮНЕСКО Україна чотири рази обиралася до керівного органу Організації – Виконавчої ради.
 
Участь України в діяльності ЮНЕСКО дає доступ до використання інтелектуального потенціалу Організації, запозичення корисного міжнародного досвіду в культурно-освітній сфері, а також дає змогу отримувати певні кошти для проведення в Україні міжнародних заходів по лінії ЮНЕСКО та виконання українськими фахівцями різноманітних проектів у сфері її компетенції, а також у формі отримання стипендій, грантів, обладнання, науково-технічної інформації, консультативної допомоги та забезпечення за рахунок Організації участі українських фахівців у міжнародних заходах.

Немає коментарів:

Дописати коментар