пʼятницю, 8 березня 2024 р.

«Зрозуміти воду, означає зрозуміти всесвіт» (Масару Емото)

У цей день ми вшановуємо успіхи та досягнення жінок в усьому світі, адже 8 березня відзначаємо Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир. Звісно ж також віддаємо данину довготривалій боротьбі жінок за гендерну рівність і сприяння встановленню миру в суспільстві.
 
Вперше цей День відзначався 1975 року після офіційного його визнання і встановлення Генеральною Асамблеєю ООН. Це день визнання та вшанування великого внеску жінок у розвиток суспільства, а також просування гендерної рівності та прав жінок.
 
Мета Міжнародного дня боротьби за права жінок і міжнародний мир полягає у заклику до активних дій, спрямованих на підтримку жінок, які борються за свої права; на посилення захисту жінок від різних видів насильства; на зміцнення лідерства жінок і поширення повноцінної їх участі у різних сферах діяльності.
 
️Гарний приклад завжди надихає діяти, тож у цей День ми б хотіли надихнути усіх жінок боротися за свої права і досягати успіхів, поділившись кількома історіями видатних жінок, які увійшли до історії завдяки своєму розуму, силі характеру, цілеспрямованості й наполегливій праці.
 
👉Прикладів впливових жінок дуже багато – перша в Канаді жінка-лікарка Емілі Говард Стоу, англійська льотчиця-рекордсменка Шейла Скотт, ірландська кристалографиня Кетлін Лонсдейл, перша в Туреччині жінка-пілот Сабіха Гьокчен, науковиця і лауреатка Нобелівської премії Марія Кюрі,  американська громадська діячка Роза Паркс, громадська діячка і благодійниця принцеса Діана й тисячі інших жінок, які зробили свій внесок в історію.
 
Більш детально хотіли б розповісти про таких видатних жінок, як Маргарет Тетчер, Марія Кюрі, Амелія Ергарт, Вангарі Маатаї та Неллі Блай.
 
🟣Маргарет Тетчер була першою жінкою-прем’єр-міністром Великобританії, яка прийшла до влади в неспокійний період історії держави. Вона стикнулася з політичною дисгармонією й економічною рецесією. Тетчер очолювала британський уряд з 1979 по 1990 рік і за свою кар'єру стала найпопулярнішим британським політиком з часів Вінстона Черчилля. Її називали «залізною леді» за радикальність рішень, жорстку критику керівництва Радянського Союзу та різні «не жіночні» політичні кроки.

Тетчер здобула освіту в Оксфордському університеті, працювала хіміком-дослідником, займалася адвокатською практикою і зрештою прийшла в політику. Шлях до політичної кар’єри не був простим, але наполегливість Маргарет принесла свої результати і її обрали до парламенту. Завдяки її політиці у державі знизилася інфляція і зросла продуктивність праці. На виборах у червні 1987 року М. Тетчер вперше за всю історію сучасної Великобританії залишилася на третій термін прем’єр-міністром.

🟣Марія Склодовська-Кюрі – перша жінка, яка стала лауреаткою Нобелівської премії, та єдина в світі отримала дві Нобелівські премії: з фізики (1903) та з хімії (1911). Перша жінка, яка стала професором Паризького університету. Вона є авторкою «Трактату про радіоактивність»; саме Марія Кюрі оголосила про можливість існування нового радіоактивного елемента в руді уранової смолки. З чоловіком П'єром того ж року оголосила про існування полонію і радію.
 
А починалося все з того, що Марія, закінчивши гімназію, працювала домашньою вчителькою. Та згодом її завзятість спонукала дівчину здобути освіту в престижному Паризькому університеті – Сорбонні. Далі були роки дослідницької роботи в лабораторії, видатні відкриття у фізиці та хімії, захист докторської дисертації, Нобелівська премія з фізики, Нобелівська премія з хімії і всесвітнє визнання.

🟣Амелія Ергарт американська льотчиця, одна з перших жінок в авіації. Перша жінка, яка перелетіла Атлантичний океан. Була також відома як письменниця, журналістка, популяризатор авіації, активістка за права жінок, оратор. Ергарт стала кумиром раннього фемінізму. Відзначена місцем на Поверсі спадщини.
 
Лідерські якості Амелія виявляла ще з дитинства. Вона рано навчилася читати, а ще з дитинства була чудовою вершницею, плавала, грала в теніс і стріляла з гвинтівки. В 19 років вступила до коледжу, однак вже через рік покинула навчання там і записалася на прискорені курси медсестер і пішла у військовий шпиталь. Планувала присвятити життя медицині, але, відвідавши кілька авіашоу, Амелія зацікавилась авіацією.

1921 року у віці 24 років Амелія Ергарт прийшла в авіацію і вже наступного року побила жіночий рекорд висоти, піднявшись на 14 000 футів. 1932 року вона стала першою жінкою, яка самотужки здійснила переліт через Атлантику, і протягом наступних п'яти років продовжувала бити рекорди швидкості та польотів. У червні 1937 року жінка розпочала свій навколосвітній переліт, ставши першою людиною, що здійснила переліт від Червоного моря до Індії. Але на жаль, 2 липня її було оголошено зниклою безвісти біля острова Хауленд у Тихому океані. Зникнення Ергарт є однією з нерозгаданих загадок історії.

🟣Вангарі Маатаї була кенійською екофеміністкою, активісткою захисту довкілля та політичною діячкою. У 1970-х роках започаткувала екологічний неурядовий рух «Зелений пояс», що займався висадкою дерев, привертанням уваги громадськості до проблем навколишнього середовища та правами жінок. 2004 року Маатаї стала першою африканською жінкою, яка отримала Нобелівську премію миру «за внесок у сталий розвиток, демократію та підтримання миру».
 
Вангарі Маатаї мала дві вищих освіти – зокрема, вона навчалася в Пітсбургському університеті (США) та в Університеті Найробі (Кенія). Маатаї стала першою жінкою в Східній та Центральній Африці, яка здобула докторський ступінь. Згодом її було обрано до парламенту та призначено помічником Міністра Охорони Навколишнього середовища та природних ресурсів у 2003–2005 роках. Її робота отримала міжнародне визнання.
 
🟣Неллі Блай (справжнє ім'я Елізабет Джейн Кокран) американська журналістка, письменниця, підприємниця, феміністка. Засновниця жанру пригодницької журналістики.
 
У той час, коли жінки-журналісти, як правило, писали статті на домашні теми, такі як садівництво чи мода, Неллі Блай писала різкі історії про бідних та пригноблених.
 
У 15 років Елізабет вступила до педагогічного училища Індіани, щоб стати вчителькою, але через фінансові труднощі провчилася там тільки один семестр. На початку 1880-х, у 18 років, дівчина надала колоритну відповідь на дискримінаційну статтю під назвою «Для чого годяться дівчата», опубліковану в «The Pittsburgh Dispatch». Приголомшена сексистськими заявами автора статті, Елізабет написала гнівного листа, в якому виступала на захист жінок. Редактор газети був вражений пристрасністю та своєрідною нестриманістю тексту листа і звернувся до Елізабет з пропозицією написати статтю для газети. А далі Кокрейн отримала повноцінну роботу репортерки. Пізніше почала писати свої статті під псевдонімом Неллі Блай.
 
Жінка висвітлювала теми, які завжди її хвилювали – умови роботи дівчат у Піттсбурзі, життя в бідних районах, архаїчні закони про розлучення. У 1886–1887 роках Блай кілька місяців подорожувала Мексикою, розповідаючи про корупцію серед чиновників і становище бідняків. Цікаво, що під час одного зі своїх журналістських розслідувань вона симулювала безумство, щоб викрити умови життя всередині притулків. Журналістська слава Блай спонукала її мандрувати світом. Одного разу вона навіть запропонувала головному редактору здійснити навколосвітню подорож і перевершити рекорд героя книги Ж. Верна «Навколо світу за 80 днів» Філеаса Фогга. В одному з номерів «The New York World» з'явилася замітка про те, що знаменита Неллі Блай кидає виклик Філеасу Фоггу і готова обігнути Земну кулю менш ніж за 80 – за 75 днів. Вона виконала завдання за 72 дні, встановивши новий світовий рекорд.
 
Завдяки своїм журналістським розслідуванням і оригінальним репортажам Неллі Блай  стала дуже популярною: її називали «Леді Сенсація». 1998 року Блай введена до Національної зали слави жінок.

Немає коментарів:

Дописати коментар