вівторок, 5 березня 2024 р.

Читаємо і граємо: ігри на основі книг

Вміння читати і розуміння суті прочитаного (а також отримання задоволення) це не завжди про одне й те саме.
 
Часто діти вміють, так би мовити, розшифровувати слова на сторінці, але не розуміють прочитаного. Діти, читацький досвід яких був позитивним, краще розуміють зміст. Ігри з книжками допомагають дітям різного віку глибше занурюватися в текст у цікавий спосіб.
 
До вашої уваги кілька простих ігор, у які ви зможете пограти зі своєю дитиною під час читання будь-якої книги.
 
1. Дві правди і брехня
 
Оберіть два факти з книги, яку ви читаєте, і вигадайте третій факт. Перевірте, чи може ваш «суперник» здогадатися, який з цих фактів є брехнею.
 
2. Так/ні гра
 
Загадайте щось із книги, яку ви читаєте – героя, подію з книги, факт, обставину тощо. Запропонуйте своєму опоненту ставити запитання, які допоможуть відгадати загадане вами. Але запитання мають бути такими, на які можна дати відповідь «так» чи «ні». А потім запропонуйте дитині зробити те саме – тобто загадати щось про книгу і дозволити вже вам ставити запитання (з відповідями так/ні).
 
3. Назви це!
 
Напишіть три речі на аркуші паперу. Те, що ви пишете, залежить від того, що ви читаєте. Наприклад, ви можете обрати
1. країни, згадані в книзі;
2. назви тварин з книги;
3. тварини, які мігрують
 
або...
1. професії, пов'язані з харчуванням;
2. їжа, яка починається на П;
3. способи приготування картоплі тощо.
 
Зробіть кілька таких аркушів з категоріями і запропонуйте дитині навмання обрати аркуш. Далі дитина має сказати, скільки речей, пов’язаних з обраною категорією, вона може назвати.
 
4. Книжкові картинки
 
Картинки, фото та ілюстрації допомагають краще зануритися у текст книги та краще зрозуміти зміст. І це стосується не тільки дітей, але і дорослих читачів.
 
Спочатку разом розгляньте картинку у книзі, а потім дайте опоненту 20 секунд на вивчення ілюстрації, і далі ставте запитання. Наприклад, можна запитати, скільки книг було на полиці, чи був на героєві годинник, скільки кінцівок було зображено на картинці і т. д.
 
Читайте граючи й отримуйте від цього задоволення разом зі своєю дитиною.

Немає коментарів:

Дописати коментар