четвер, 21 березня 2024 р.

Рівні права кожному

21 березня відзначається Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації.
У цей день 1960 року в Шарпевілі (Південна Африка) поліція відкрила вогонь і вбила 69 людей під час мирної демонстрації проти «законів апартеїду». Проголошуючи День у 1966 році, Генеральна Асамблея ООН закликала міжнародну спільноту подвоїти свої зусилля для ліквідації всіх форм расової дискримінації.
 
У країнах по всьому світу расизм позбавляє людей прав людини через їхню расову чи етнічну приналежність або через колір шкіри. Для того, щоб зупинити расизм, обов’язково потрібно знати його причини та наслідки.
 
Книжки про расизм допомагають людям не білої раси осмислити власний досвід, відчути себе важливими, знайти зцілення й усвідомити прогрес, якого все ж вдалося досягти у створенні рівноправного майбутнього. А ще книги на тему расизму мають на меті викликати співчуття до тих, хто стикається з расизмом і спонукати усіх нас до боротьби з расовою дискримінацією.
 
Важливий меседж, що міститься у книгах, які ми підібрали у цьому дописі, полягає у тому, що всі люди заслуговують рівних прав незалежно від кольору шкіри, національності, віри, статі тощо. Маємо пам’ятати важливі слова Мартіна Лютера Кінга: «Темрява не може розігнати темряву: на це здатне тільки світло. Ненависть не може знищити ненависть: тільки любов здатна на це. Ненависть примножує ненависть, насильство примножує насильство, а грубість примножує грубість».
 
Отже, читаймо книги та залишаймося людьми.
 
🔺1. «Убити пересмішника» Гарпер Лі
Прочитавши цю книгу хоча б раз у житті, ви неодмінно запам’ятаєте її назавжди. На відміну від багатьох інших книг про расову рівність чи в цілому книг про будь-яку несправедливість ця культова книжка це не історія про пригноблених, яких просто пригнічують без порятунку. Це історія про непохитність людини (Аттікуса Фінча) у її боротьбі за справедливість і допомогу пригнобленим. Чесний адвокат Аттікус Фінч захищає темношкірого хлопця, якого несправедливо звинувачують у страшному злочині. Герой стає прикладом для своїх дітей, демонструючи своїми діями те, що найважливіше завжди залишатися чесною і порядною людиною. Він  робить усе можливе, щоб захистити хлопця навіть попри те, що це викликає несхвалення багатьох мешканців міста. І вплив Аттікуса виходить далеко за межі роману, формуючи погляди суспільства у питаннях справедливості й расової рівності. Отже, основна ідея твору – всі люди створені вільними і рівними у своїх правах, незалежно від кольору шкіри, і справжні люди мають захищати тих, кого принижують і ображають. Всі ми рівні!
 
🔺 2. «Прислуга» Кетрін Стокетт
Цей роман є феноменальним бестселером. Дія відбувається у штаті Міссісіпі, США у 60-х роках минулого століття. На тлі бурхливого руху за громадянські права розгортаються події з життя трьох різних жінок. Ця книга допоможе зануритися у несправедливий світ міста Джексон 1962 року, де темношкірі служниці виховують білих дітей, однак водночас їм не довіряють столове срібло, побоюючись крадіжок. Так, Ейбілін виховує вже сімнадцяту білу дитину, долаючи нестримний душевний біль через трагічну смерть її власного сина. Мінні – невгамовна й нестримна жінка, з якою не варто сперечатися. Вона часто змушена змінювати господарів через свій складний характер, але без роботи вона не залишається, адже вона готує просто незрівнянні пироги. Біла дівчина на ім’я міс Скітер повертається до міста після завершення коледжу і бажає дізнатися, куди зникла її улюблена покоївка. Вона мріє стати письменницею і хоче розповісти світові про те, що коїться тут, на Півдні Америки. Ніхто б навіть подумати не міг, що ці три абсолютно різні жінки можуть стати подругами. Мало кому така дружба сподобалась б, однак кожна з цих жінок знаходить у собі хоробрість перейти межу і так вони починають покладатися одна на одну. Їх об’єднує пошук істини, загострене відчуття справедливості та непереборне прагнення до змін у своєму житті. Вони разом пишуть свою таємну книгу про нелегку долю та устав тогочасного життя і не знають, чи побачить вона колись світ…

🔺 3. «Я завжди писатиму у відповідь» Кейтлін Еліфіренка, Мартін Ґанда та Ліз Велч
Це історія про американську дівчинку та хлопчика з Зімбабве, а ще про лист, який змінив життя цих двох людей назавжди. Почалося все зі шкільного завдання. Кейтлін ніколи навіть не чула про Зімбабве, але якось учителька попросила її клас написати лист незнайомому учневі з іншої далекої країни. Дівчинка поставилася до завдання завзято і, прийшовши додому, в деталях написала своєму таємничому другу про свій улюблений колір і види спорту. Цей лист отримав Мартін із Зімбабве. Хлопець своєю чергою ніколи не чув про Пенсильванію. Прочитавши лист Кейтлін, він написав їй у відповідь, розповівши про своїх братів і сестер і про футбол, а ще хлопчик висловив у листі надію, що американська дівчинка напише йому знов. Ці листи стали початком листування тривалістю у шість років, яке змінило життя Кейтлін і Мартіна. Підтримуючи одне одного в біді та в радості, вони стали найкращими друзями. Ця дружба зробила кожного з них кращою людиною. Ця книга надихає шанувати розмаїття та творити добро. Це історія про великий світ і несподівано справжні стосунки.
 
🔺 4. «Підземна залізниця» Колсон Вайтхед
Події в цій захопливій різножанровій історії про втечу з рабства на плантації в Джорджії (США), відбуваються в ХІХ столітті. Твір тримає читача в напрузі від першої до останньої сторінки. Це жорсткий роман, який містить у собі «незручні» і неприємні гіркі істини. Життя головної героїні, темношкірої рабині-утікачки Кори, нагадує пекло – вона є вигнанкою навіть серед своїх. І коли вона начебто виривається з того жаху, в якому живе, ситуація стає для жінки ще гіршою.  Після втечі на Кору постійно полюють, її життя – це суцільний ризик. У цьому романі автор підіймає украй важливі питання: Що таке нація? Як вона твориться? Що таке свобода? А ще книжка наголошує на тому, що розплата за моральні злочини неминуча для всіх, незалежно від кольору шкіри.
 
🔺 5. «Малі великі справи» Джоді Піколт
Цей твір пропонує дослідження расизму (як явного, так і прихованого) в сучасній Америці.  Твір з багатогранними персонажами та захопливою моральною дилемою у своїй основі спонукає читача замислитися про багато важливих речей. Рут Джефферсон – досвідчена медсестра пологового відділення в лікарні. Вона чудова працівниця – двадцять років бездоганної роботи, жодної скарги… Та раптом жінка опиняється на лаві підсудних. Захисницею Рут стає Кеннеді Мак-Кворрі, біла державна адвокатка. Під час процесу Рут і Кеннеді мають завоювати довіру одна одної та зрозуміти: можливо, те, чого їх навчали впродовж усього життя, неправда. З неймовірним співчуттям і відвертістю авторка книги порушує такі питання, як расова дискримінація, привілеї, упередження, справедливість і людяність.

Немає коментарів:

Дописати коментар