пʼятницю, 29 березня 2024 р.

П’ять книг про майбутнє людства, які варто прочитати

Ніхто напевно не знає, яким буде наступне десятиліття, століття чи тисячоліття. Однак багато письменників у різні часи уявляли і змальовували майбутнє у своїх творах, запрошуючи читачів взяти участь у своєрідній «подорожі у часі».
 
У цьому дописі до вашої уваги невеличка добірка книг про майбутнє, які варто прочитати кожному.
 
- «Оповідь служниці» Маргарет Етвуд
Події книги розгортаються в антиутопічному майбутньому, де репресивна релігійна організація захоплює уряд США. Молодих жінок викрадають, позбавляють прав і змушують народжувати дітей, яких у них відбирають. Ти не маєш права читати, писати і бігати вранці. Тобі не можна працювати, володіти будь-чим і прагнути чогось. Тобі заборонено любити. Бо ти Служниця… У Республіці Гілеад повноцінні права мають лише Командори та їхні Дружини, у яких є право обирати коханок для своїх чоловіків з метою  народження дітей. До цього здатна тільки кожна сота жінка в Гілеаді. Служниць збирають по всій країні, а потім вони проходять курс підготовки, аби бути гідними виносити дитя офіцера. Джун теж є Служницею. Колись вона мала коханого чоловіка і доньку. А тепер сенс її життя – коритися законам Гілеаду… Однак Джун не така, як усі. Жінка розуміє, що відбувається, вона хоче втекти і ще здатна любити…
 
- «Шосте Вимирання: неприродна історія» Елізабет Колберт
Поєднуючи науку та історію, авторка цієї книги висвітлює вплив людини на навколишнє середовище. 2015 року за книгу «Шосте вимирання» Е. Колберт отримала Пулітцерівську премію. У книзі письменниця наголошує на тому, що спалюючи викопні палива, ми впливаємо на атмосферу, океани та клімат; це призводить до вимирання мільйонів видів. Колберт поєднує яскраві описи природних чудес, таких як Великий Бар'єрний риф, і дикі враження, наприклад від відвідування печери кажанів, щоб пояснити сьогодення та можливе майбутнє Землі. Авторка шукає відповідь на питання, що станеться, якщо темпи вимирання прискоряться. Ця книга – не наукова праця. Вона радше є велетенською статтею для суспільно-природничого журналу зі світовим ім’ям.
 
- «Фізика майбутнього» Мічіо Кайку
У цій книжці, яка вийшла 2011 року, науковець Мічіо Кайку досліджує, як три великі наукові революції – квантова механіка, біогенетика і штучний інтелект, – що кардинально змінили світ протягом останніх ста років, змінять наше життя у XXI сторіччі. Спираючись на дослідження, які вже сьогодні проводять в наукових лабораторіях в усьому світі, Кайку передбачає майбутнє, в якому ми вже не будемо пасивними спостерігачами танцю Природи, а натомість перетворимося на активних хореографів матерії, життя й інтелекту. Це захоплива науково-популярна розповідь, що сплітає докупи найновіші досягнення провідних науковців світу. Книжка ґрунтується на інтерв’ю з понад 300 провідними науковцями, тими, що перебувають на передньому краї науки. Серед передбачень автора: космічні ліфти, контактні лінзи з підключенням до Інтернету та автомобілі, що літають.
 
- «1984» Джордж Орвелл
У цьому фантастичному антиутопічному романі, опублікованому 1948 року, Джордж Орвелл пропонує нам своє бачення життя 1984 року. У похмурому майбутньому громадяни постійно перебувають під наглядом і контролем Старшого Брата та Поліції Думок. Автор змальовує приголомшливий погляд на світ і попереджає про небезпеку тоталітаризму. Важко пригадати якийсь інший літературний твір, який би так само чітко, правдиво і жорстко поставив перед загалом таку ж важливу проблематику. А саме: що таке влада? Яка її природа? Куди прямує сучасне суспільство? Що таке справжня смерть, і яка саме смерть є справжньою – фізична смерть індивіда, чи смерть його внутрішнього єства, при збереженні фізичного тіла? Що таке свобода, і як вона співвідноситься з владою? Чи можливий бодай найменший прояв свободи, нехай навіть у вигляді можливості мати свої власні глибоко приховані, вільні від примусу думки, в умовах абсолютної тоталітарної влади?
 
- «Який чудесний світ новий!» Олдос Гакслі
Ця книга була опублікована 1932 року. В ній автор моторошно передвіщає розвиток репродуктивних технологій та психології, а також навчання уві сні. У майбутньому за версією Гакслі діти народжуються в лабораторіях, а суспільство перешкоджає індивідуальним діям і думкам; людей генетично продукують, фармацевтично анестезують і ретельно контролюють для пасивного служіння панівному ладу і «загальному добробуту».  Попри те, що світ мирний, головний герой, книги ставить собі питання: «Чи є там щось більше?» Ця книга, яка захоплювала і жахала не одне покоління читачів, залишається й дотепер на диво актуальною своїми застереженнями й пророцтвами, що збуваються і стають життєвими реаліями сучасного світу.

Немає коментарів:

Дописати коментар