понеділок, 25 березня 2024 р.

День читання Толкіна

25 березня відзначається День читання Толкіна. Цей День було встановлено Товариством Толкіна 2003 року для того, щоб висловити своє захоплення творчістю відомого англійського письменника, найбільш відомого як автор «Володаря перснів» і «Гобіта», Джона Рональда Руела Толкіна. Також мета Дня – заохотити якомога більше людей читати твори Толкіна та фентезі в цілому, сприяти популяризації та використанню книг письменника в закладах освіти та бібліотеках. Дата 25 березня була обрана не випадково – річ у тім, що це дата падіння Володаря Перснів (Саурона) і падіння Барад-дуру .
 
З нагоди Дня читання Толкіна ми підготували невеличку добірку цікавих фактів про письменника.
 
💠Дж. Р. Р. Толкін народився 3 січня 1892 р. в місті Блумфонтейн – на той час столиці Помаранчевої Вільної Держави, а нині адміністративному центрі Південноафриканської Республіки. На момент народження письменника саме там працював у місцевому банку його батько.
 
💠Толкін рано втратив батьків. Батько письменника помер від ревматизму, коли хлопцеві було лише чотири роки, а матір Толкін втратив, коли йому було дванадцять – жінка померла через діабет.  
 
💠Матір Толкіна запалила в ньому пристрасть до мов. Саме матір була першою вчителькою Толкіна. З основами латинської мови вона його познайомила ще у дошкільному віці і саме з цього почалася величезна любов письменника до мов. Ця пристрасть залишалася з ним протягом усього життя.
 
💠Зі шкільних років Толкін любив вигадувати власні мови. Для своїх книг він створив 14 вигаданих мов.
 
💠У Толкіна та його дружини Едіт була епічна історія кохання. Рональд познайомився з Едіт Бретт, коли йому було 16, а їй 19. Між ними зав’язалася міцна дружба, яка переросла в кохання. Однак опікун Толкіна, отець Френсіс, не схвалював стосунків і наполягав, щоб хлопець зосередився на навчанні. Згодом він заборонив Рональду бачитися з Едіт і навіть листуватися з нею до повноліття – наказ, якому Толкін не міг не підкоритися, враховуючи доброзичливість отця Френсіса до нього та його брата. Толкін та Едіт не спілкувалися протягом трьох років. Та одразу після повноліття Толкін відшукав Едіт і запропонував їй одружитися з ним. Едіт погодилася, розірвавши попередні заручини з іншим. Вони одружилися з благословення отця Френсіса. Хоча їхнє подружнє життя не обходилося без повсякденних суперечок, Толкін та Едіт залишалися відданими одне одному до її смерті 1971 року.
 
💠Толкін брав участь у Першій світовій війні. Після закінчення університету письменник добровільно записався до лав війська. Його зарахували до складу Ланкаширського стрілецького полку. Після 11-місячного вишколу він потрапив до 11-го батальйону зазначеного полку в складі Британського експедиційного корпусу. Під час Битви на Соммі (Франція) Толкін служив офіцером зв'язку. 27 жовтня того ж року його госпіталізували з окопною гарячкою, яка протягом наступних двох років давала рецидиви і вимагала лікування. Решту війни Рональд провів у тилу, в Англії, займаючись штабною роботою. Саме в цей час він почав працювати над міфологією та історією вимріяного в думках світу, що пізніше перетвориться на всесвіт, у котрому відбуваються події роману «Володар Перснів».
 
💠Толкін деякий час працював над Оксфордським словником англійської мови. Першою цивільною роботою Толкіна після війни була робота в Оксфордському словнику англійської мови, де він займався дослідженням етимології деяких слів.
 
💠Толкін вважав себе гобітом. З усіх вигаданих істот, яких створив письменник, він найбільше ототожнював себе з гобітами. Ось, що він написав з цього приводу: «Насправді я гобіт, у всьому, крім розміру. Я люблю сади, дерева та немеханізовані сільськогосподарські угіддя; я курю люльку і люблю хорошу просту їжу (неохолоджену), але ненавиджу французьку кухню; я люблю і навіть наважуюся носити в ці похмурі дні декоративні жилети. Я люблю гриби (поза полем); маю дуже просте почуття гумору (яке навіть мої вдячні критики знаходять нудним); я пізно лягаю спати і пізно встаю (якщо це можливо). Я мало подорожую.»
 
💠Легендарного Фродо спочатку звали Бінго. Коли Толкін взявся за написання продовження «Гобіта», племінника Більбо звали Бінго – на честь родини іграшкових ведмедів-коал, якими гралися його діти. Однак під час написання «Володаря перснів», твір набув темнішого тону,  і автор змінив ім’я Бінго на Фродо.
 
💠Толкін любив добре посміятися. Письменник був відомий своїм доволі хлопчачим почуттям гумору. Наприклад, кажуть, що він міг вдягтися як англосаксонський воїн із сокирою та ганятися за здивованим сусідом по дорозі.

Немає коментарів:

Дописати коментар