понеділок, 22 липня 2019 р.

Видатні та знамениті. Запрошуємо на виставку

Бібліотека пропонує вам відвідати дуже цікаву та пізнавальну книжкову виставку «100 великих, знаменитих». На цій виставці представлено багато книжок про видатних людей, про найвідоміші загадки й таємниці, місця, події і т. д. Далі пропонуємо вам розглянути кілька книжок із цієї експозиції.
«100 знаменитих людей України», Скляренко В.М., Харченко Т.М., Очкурова О.Ю., Рудичева І.А.
Україна подарувала світу багато яскравих і цікавих особистостей. І сто героїв цієї книжки – лише невеличка частина з них. Автори намагалися представити в ній найвидатніші постаті минулого і сучасності, які своєю працею і талантом прославили країну, вплинули на хід її історії. Тому поряд із життєписами тих, хто здавна вважався символом української нації (Б.Хмельницький, Т.Шевченко, Леся Українка, І.Франко, М.Грушевський), тут вміщено нариси про тих, хто тривалий час залишався ізгоєм для своєї країни (І.Мазепа, С.Петлюра, В.Винниченко, Н.Махно, С.Бандера).
Є у книзі і біографії героїв політичного небосхилу, учасників «помаранчевої революції» – В.Ющенка, Ю.Тимошенко, О.Мороза, В.Литвина, чиї імена нині стали візитною карткою України у світі.
«50 знаменитих українських книг», Андрусенко В.П., Загребельна Л.С., Козир Є.В., Петрова Л.П.
«Що більше читаю, то сильніше відчуваю дивовижну насолоду та поезію цієї літератури. Чиста вона, як кристал, тепла, мов літній вечір, неочікувано оригінальна, не схожа на жодну іншу», – так відгукувалася про твори українських авторів польська письменниця Е.Ожешко на початку ХХ століття.
За віки свого існування українська література пройшла довгий та нелегкий шлях, особливо якщо врахувати історичні умови, далеко не сприятливі для її розвитку (майже до кінця ХІХ ст. вона була офіційно заборонена царськими наказами), і нині посідає гідне місце у світовій культурі.
В книзі «50 знаменитих українських книг» представлені не тільки відомі в усьому світі класики української літератури – Г.Сковорода, Т.Шевченко, Панас Мирний, І.Франко, П. Загеребельний, – але і сучасні письменники – Ю.Андрухович, О.Забужко, С.Жадан, Ю.Покальчук, А.Курков, Б.Чичибабин та багато інших.
Ця книжка розрахована не на спеціалістів з історії української літератури, а на широкого читача, а головна її мета полягає в тому, щоб, долучивши його до кращих досягнень українських майстрів художнього слова, викликати в нього зацікавленість у рідній культурі.
«100 знаменитих американців»
Америка – видатна країна, і люди, котрі її прославили, котрі творили її історію, відомі в усьому світі. Сто героїв цієї книжки – лише невелика частина з їх числа. Не всі вони народилися в США, багато хто з них в різний час у пошуках кращої долі приїхали сюди з інших країн, і спочатку їх називали дещо зневажливо – «емігрантами». Проте їхня діяльність, наполеглива праця призвели до того, що вони одержали повне право вважатися американцями. Комусь для цього знадобилися роки, а комусь – ціле життя… В книзі ви знайдете життєписи політиків (Бжезинського, Кіссінджера, Олбрайт) та письменників (Азімова, Драйзера, Лондона), кіноакторів (Брандо, Гарбо, Гейбла) та президентів (Вашингтона, Джефферсона, Кеннеді), спортсменів (Навратілової, Сампраса, Вейсмюллера) та винахідників (Белла, Браунінга, Зворикіна) і багатьох інших відомих людей, чиї імена тепер назавжди асоціюються з Америкою.
«50 знаменитих диваків»
Ця книжка присвячена людям, без яких світ був би нудним та нецікавим, котрі звикли жити за принципом, найточніше сформульованим італійцем Артуро Графо: «Прямуй своїм шляхом, і нехай люди кажуть що завгодно». Одним словом, ця книжка про диваків. У ній йтиметься про філософа Діогена та геніального Ейнштейна; невтомного «правдолюба» барона Мюнхгаузена та «батька» кібернетики Вінера; письменника Марка Твена та художника Сальвадора Далі. Чимало оригіналів серед політиків та суспільних діячів (райхсканцлер Німеччини Отто Бісмарк, губернатори Москви та Києва Остерман і Фундуклей), військових (Аракчеєв, Суворов, Григорій Воронцов, Ланжерон), а також меценатів, підприємців і навіть найбагатших людей планети (наприклад, мільярдер-авіатор Говард Х’юз або мільярдер-хіпі Річард Бренсон). Всім відомі імена наших сучасників, представників богеми, відомих своєю епатажною поведінкою та екстравагантними витівками: Майкла Джексона, Жанни Агузарової та багатьох інших. Вони дуже різні, герої цієї книги, які жили та живуть у різних країнах та епохах, проте, мабуть, їх об’єднують неординарність, непередбачуваність, прагнення дивувати та дивуватися. Часом за відверто провокативною манерою поведінки приховується бажання змінити світ, але хіба ж не диваки прокладають шляхи, якими рано чи пізно підуть розсудливі?
Обов’язково завітайте до бібліотеки та ознайомтеся з виставкою. Ви неодмінно дізнаєтеся багато нового та цікавого 😉.

Немає коментарів:

Дописати коментар