четвер, 4 липня 2019 р.

Запрошуємо на виставку «Українські обереги»

Обереги для українців завжди були і залишаються дуже важливими, вони – наші давні захисники. Оберіг – це символ нашої віри у вище заступництво. В нашого народу обереги присутні скрізь – і в одязі, і в побуті, і в роботі. Вишиванки, віночки, намисто, вишиті рушники, витинанки, хрести, ляльки-мотанки, писанки, калинові та вербові гілочки і т. д. – це ті речі, які споконвіку допомагали нам, українцям, почуватися у більшій безпеці. Ми вирішили нагадати людям про такі прості і водночас важливі та корисні речі, як обереги, а тому влаштували у бібліотеці виставку, присвячену саме їм.
З цієї виставки ви зможете дізнатися багато цікавого не тільки про обереги, але і про різні українські традиції, звичаї, свята й обряди. Пропонуємо вашій увазі наступні книжки:
«Українська родина: Обряди і традиції», Лідія Орел
Книжка висвітлює обряди та звичаї українського народу, які з давніх часів зберігалися та передавалися від покоління до покоління впродовж його життя та побуту: родини, хрестини, пострижини, виховання дітей, молодіжні вечорниці та досвітки, весільні обряди, ярмаркування тощо. У книзі також доступні відомості про народне будівництво (хата, громадські будівлі, вітряки). Це етнографічні нариси, наукові розвідки та польові дослідження. Видання, ілюстроване світлинами, містить календарні та родинно-побутові пісні з нотами. Книжка сподобається усім шанувальникам народної культури українців.
«Українці: Свята. Традиції. Звичаї», укладач Іван Коверець
У книзі висвітлено національні особливості українських свят, традицій, звичаїв та пов’язаних з ними атрибутики і символіки – з давнини до сьогодення. Видання розкриває багатство, образність і співучість української мови. Особливий інтерес ця книжка становить для тих, хто захоплюється збиранням та накопиченням матеріалів і інформації з краєзнавства, а також популяризацією української мови – одного з головних чинників незалежності нашої держави, національних звичаїв, традицій та обрядів, що сприяє відродженню національної самосвідомості українського народу.
«Українознавство: Хрестоматія-посібник у 2 книгах», В.С. Крисаченко
Навчальна хрестоматія-посібник з українознавства. До видання залучені тексти зарубіжних і вітчизняних авторів різних епох, поглядів та орієнтацій, які були одностайні в оцінці великої ролі українського феномена в історії. Загалом матеріал покликаний створити цілісну картину генези України як геополітичної реальності. Видання тематично розділене на дві книги: перша присвячена висвітленню історичного образу України, а друга окреслює особливості її самовизначення та з’ясовує сутність української ідентичності – особливості національного характеру, мови, мислення, ментальності.
«Українські традиції»
Це видання – унікальна антологія, чудове джерело знань для всіх, хто бажає відчути, чим жив український народ від давніх-давен до нашого часу. «Влес-книга», Геродотова «Скіфія», Апокрифи та Житія перших руських святих, українські легенди, народні пісні й думи, а також інші цінні пам’ятки – усі разом, зібрані тут матеріали формують цілісну картину духовної та культурної діяльності українців у різні часи та епохи.
«Українські традиції і звичаї», В.М. Скляренко, А.С. Шуклінова, В.В. Сядро
Українці – одна з найдавніших націй у світі, яка має багаті народні традиції. Це видання із серії «Дитяча енциклопедія» розповість дітям про витоки наших традицій, про те, як формувалися вірування, обряди та світогляд нашого народу – весь той великий скарб народної мудрості, який ми отримали у спадок від своїх пращурів.
В усі часи наші діди-прадіди шанували те, що ми сьогодні називаємо символами, або оберегами, народні звичаї і традиції. Давайте ж і ми з вами пам’ятатимемо й шануватимемо їх, адже вони є важливою складовою того, що робить нас тими, хто ми є – українцями! 

Немає коментарів:

Дописати коментар