середу, 3 липня 2019 р.

Чому людям подобається читати?

Американський Дослідницький центр П’ю провів дослідження, спрямоване на те, щоб дізнатися, чому люди читають. Під час цього дослідження респондентів, котрі прочитали принаймні одну книжку за останні 12 місяців, попросили сказати, що їм найбільше подобається у читанні книжок. Учасники опитування надали цілу низку причин, які варіювалися від високо-практичних до піднесено-благородних.

- 26% із тих людей, які прочитали хоча б одну книжку за останні 12 місяців, сказали, що найбільше їм у читанні подобається пізнавальний аспект, відкриття нової інформації.
- 15% респондентів відзначили задоволення від можливості втекти від реальності, потрапити в інший світ, та втіху, яку вони отримали від використання власної уяви.
- 12% сказали, що їм подобається розважальна цінність читання, драматургія якісних творів, задоволення від заглиблення у сюжети, які інтригують.
- 12% відповіли, що для них найважливіше це можливість розслабитися під час читання книжки та можливість спокійно провести час на самоті з собою.
- 6% найбільше цінують різноманіття тем, до яких вони отримали доступ під час читання книжки.
- 4% респондентів відповіли, що вони отримують задоволення від усвідомлення того факту, що книжки їх духовно збагачують та розширюють їхній світогляд.
- 3% сказали, що їм подобається приймати інтелектуальний виклик, що його кидають книжки, в яких потрібно щось розгадувати.
- 2% респондентів відзначили в якості найбільшого задоволення від читання фізичні властивості книжок – відчуття, яке вони дають, та запах.

У своїх відповідях респонденти були красномовні та часом навіть зворушливі. Один учасник опитування сказав: «Я вчитель англійської мови, тож я читаю книжки, щоб не з’їхати з глузду від  оцінювання учнівських робіт».

Ті, хто говорили про спокійний спосіб відпочинку, використовували фрази такі, як, наприклад: «Читання – це втеча від стресу»; «…гарний спосіб розслабитися»; «Я читаю, тому що це не робота»; «Читання відволікає, розважає та навчає»; «Це відволікає мене від реального життя». Один респондент сказав: «Читання мене захоплює, ніби це фільм у моїй голові». Хтось сказав, що читання хоча б на якийсь час допомагає йому стати менш дратівливим. Люди, які у відповідях відзначали особисте духовне збагачення, використовували фрази, такі як: «можливість пережити багато різних епох, подій та відвідати багато різних місць». Інші говорили про насолоду від можливості «прожити» чуже життя.

Для багатьох людей читання – це спосіб життя. Ось, що вони казали: «Для мене краще уявляти речі та події у своїй голові, ніж дивитися на них на екрані».

Немає коментарів:

Дописати коментар