середу, 24 липня 2019 р.

6 неперевершених класичних книжок у стилі «загадка зачиненої кімнати»

Протягом останніх років книжки у стилі  «загадка зачиненої кімнати» знову стали дуже популярними. Більш нові твори, такі як «У темному-темному лісі» Рут Уейр або «Дев’ять ідеальних незнайомців» Ліани Моріарті не тільки очолюють списки бестселерів, а також відроджують інтерес читачів до старих добрих детективів, написаних за класичною схемою: компанія незнайомців або друзів опиняється у пастці в якомусь невеликому приміщенні або на ізольованій території, а десь поряд розгулює вбивця – це ж класика жанру!
Ця схема відіграє важливу роль в історії детективної літератури завдяки таким іменитим письменникам, як Агата Крісті та Джон Діксон Карр. Тож, якщо ви відчуваєте ностальгію або просто бажаєте ближче познайомитися з культовими творами, котрі допомогли зробити цей жанр таким популярним, чому б вам не почитати одну з найвідоміших детективних книжок? Неважливо, читатимете ви їх уперше чи в п’ятнадцяте, ці класичні детективи точно вас не розчарують.
«І не лишилось жодного» (або «Десять негренят») Агати Крісті
Жоден перелік детективів не буде повним без твору легендарної Агати Крісті. І хоча одразу декілька романів авторки можна віднести до категорії «загадка зачиненої кімнати», саме роман «І не лишилось жодного» є обов’язковим для прочитання прихильниками цього жанру. У цій книзі 1939 року йдеться про те, як восьмеро людей, кожен зі своїми таємницями, приймають запрошення відвідати ізольований острів. По прибуттю туди їх зустрічають слуги – сімейна пара Роджерсів. На острові виявляється, що жоден із гостей не знайомий із господарем. Увечері дворецький за вказівкою господаря ставить до програвача платівку і гості чують свій обвинувальний вирок: кожен з них винен у якомусь злочині, проте залишився без покарання. І от тепер на них усіх чекає розплата…
«Безтілесна людина» Джона Діксона Карра
Вибір твору Джона Діксона Карра – це завжди правильний вибір, адже його дуже часто називають майстром «загадок зачиненої кімнати». Але якщо ви бажаєте почитати дійсно класичну книжку в цьому жанрі, вам неодмінно потрібно розпочати з роману Карра 1935 року «Безтілесна людина». Цей твір багато хто вважає найвидатнішим серед творів автора, справжнім витвором мистецтва. У романі йдеться про розслідування вбивства професора Грімо. Чоловіка було загадковим чином вбито у його власному кабінеті, при цьому єдині двері, які є в кімнаті, залишаються зачиненими зсередини. Ще більш фантастичним фактом є те, що у коридорі біля кабінету професора стояли люди, саме в момент його смерті…
«Токійський зодіак» Содзі Сімада
Цей роман  1981 року починається з убивства відомого та заможного художника у його студії. Обставини цього жорстокого злочину дуже незвичні, адже студію було зачинено зсередини. Далі відбувається ціла низка інших загадкових убивств. Минає не одне десятиліття і за містичну справу, яка так довго не давала спокою місцевим мешканцям та поліції, береться детектив Кійосі Мітараї. Ця книжка здатна полоскотати нерви навіть затятим фанатам трилерів. У певний момент оповіді Сімада повідомляє читачеві, що наразі в нього є вже достатньо ключів для того, щоб самостійно розгадати таємницю, та чи варто робити це завчасно?
«Таємниця жовтої кімнати» Гастона Леру
Цей роман Гастона Леру вийшов 1908 року. У книзі йдеться про те, як репортер Жозеф Рультабійль прибуває до замку Гланд’є, в якому стався напад на доньку власника маєтку, Матільду Станжерсон. Жертва зазнала дуже важких травм і тому не здатна дати жодних корисних свідчень щодо того, як злочинець зумів вчинити на неї напад у кімнаті, яку, звичайно ж, було зачинено зсередини. Читаючи цю книжку, звертайте увагу на ілюстрації до неї. На них ви побачите плани-схеми поверхів та мапи, які демонструють, що увійти або вийти з приміщення непоміченим майже неможливо.
«Раптом у себе вдома» (або «В колі родини») Крістіанни Бренд
Ця книжка, опублікована 1946 року, стала третьою у серії книжок Крістіанни Бренд про інспектора Кокріл. Вона є яскравим прикладом твору у стилі «загадка зачиненої кімнати». Що ж відбувається в романі? Сера Річарда знаходять мертвим у невеликому приміщенні на території його величезного маєтку. Цікаво, що він помирає саме тієї ночі, коли збирався позбавити спадщини своїх нащадків. З цієї причини інспектор вважає, що один із членів родини жертви і є вбивцею. Вражає те, що злочинець не лишив жодних слідів, і зовсім не зрозуміло, як йому вдалося вийти або увійти.
«Вбивства у будинку десяти кутів» Юкіто Аяцудзі
Цей роман 1987 року, безперечно, віддає данину поваги Крісті, Карру та іншим знаменитим письменникам, які працювали в детективному жанрі. У центрі роману сім членів університетського детективного клубу, котрі проводять тиждень на безлюдному острові, на якому за рік до цього було вбито одразу кілька людей. Кожен із героїв бере собі псевдонім за іменем або прізвищем своїх улюблених авторів, котрі писали детективи: Еллері, Агата, Карр, Орци, Леру та По. Незабаром невідомий убивця починає забирати життя і самих членів клубу. Виникає питання: який зв'язок між усіма цими злочинами? Власне, цю книжку довго вважали ключовою точкою в історії японського детективного жанру. Переклад англійською вперше з’явився тільки 2015 року.
Сподіваємося, ми змогли вас зацікавити і викликати бажання взятися до прочитання однієї зі згаданих вище книжок уже найближчим часом. Що може бути краще за хороший детектив із закрученим сюжетом під час літньої відпустки? Хутчіш до бібліотеки на пошуки гарного детективу!

Немає коментарів:

Дописати коментар