понеділок, 1 липня 2019 р.

268 років тому вийшов перший том першої у світі «Енциклопедії»

Датою «народження» першого тому першої у світі «Енциклопедії» офіційно вважається 1 липня 1751 року, тому що саме цього дня його було опубліковано у Франції. Однак, потрібно зауважити, що найперші енциклопедії з'явилися значно раніше – ще у II тисячолітті до н.е. у Древньому Єгипті. Але енциклопедія у сучасному, звичному для нас із вами вигляді вперше з'явилася саме 268 років тому.

Цікаво, що проект французького довідкового видання під назвою «Енциклопедія, або тлумачний словник наук, мистецтв та ремесел» виник 1747 року. Його ініціатором був паризький книговидавець Луї Бретон, котрий звернувся тоді до відомого філософа та письменника Дені Дідро з проханням виступити в ролі організатора цієї дійсно унікальної справи. Д.Дідро зголосився на цю цікаву для нього самого пропозицію і врешті-решт він присвятив «Енциклопедії» цілих 25 років життя.

Дені Дідро був відповідальним редактором видання та автором багатьох його статей. Основний корпус «Енциклопедії» склав 35 томів: 17 томів тексту (60 тисяч статей) та 11 томів «гравюр» (ілюстрацій до тексту). Протягом 1776-1777 рр. було видано ще 4 томи доповнень до ілюстрацій, а 1780 року вийшло 2 томи вказівок. Під редакцією одного Д.Дідро було створено цілих 28 томів «Енциклопедії». Пізніше його співредактором став вчений Жан д'Аламбер. Саме д’Аламбер написав вступ до «Енциклопедії», який можна розглядати як маніфест ідей Просвітництва. В ньому він писав:
«Мета Енциклопедії – об’єднати знання, розсіяні по поверхні земній, викласти їх у загальній системі для людей, з якими ми живемо, та передати їх людям, котрі прийдуть за нами: щоб праці минулих століть не були марними для століть прийдешніх, щоб наші нащадки, ставши більш освіченими, стали також більш добродійними та щасливими і щоб ми могли померти в усвідомленні виконаного перед людством боргу».

Крім того, участь у створенні енциклопедії взяли найвидатніші мислителі того часу – епохи Просвітництва: Франсуа Марі Вольтер, Поль Гольбах, Жан-Жак Руссо, Шарль Луї Монтеск'є, Поль Адріан Гельвецій та інші.

Насправді, перша у світі «Енциклопедія» була чимось значно більшим, ніж просто цікавим довідником. Вона була спрямована проти феодалізму та католицизму, тому фактично стала ідеологічним підґрунтям для майбутньої Великої Французької революції. Ось що про це пише Британська енциклопедія (класичне видання 1911 року):
«Не існувало ніколи енциклопедії, політична важливість котрої була б настільки великою, як і енциклопедії, яка б посіла таке чільне місце в житті суспільства, історії та літературі свого століття. Вона не тільки давала інформацію, але нав'язувала думку».

Спочатку «Енциклопедія» виходила за підпискою тиражем 4250 екземплярів. Її неодноразово перевидавали. Незабаром після її виходу подібні видання стали розповсюджуватися в усіх країнах. Починаючи з 1772 року у м. Единбург почали випускати «Британіку», а з початку XIX ст. Німеччина, Іспанія та Росія також видають власні енциклопедії.

Немає коментарів:

Дописати коментар