понеділок, 29 липня 2019 р.

8 найбільш унікальних бібліотек світу

Вам подобається бувати у бібліотеці? Навіть якщо ви не шукаєте якусь конкретну книжку, чи подобається вам ходити поміж книжковими полицями, гортати сторінки, а потім брати почитати щось неочікуване? Погодьтеся, в цьому є щось незвично приємне. Та є бібліотеки, які цінні не тільки книжками, які в них зберігаються. Пропонуємо вашій увазі вісім унікальних бібліотек з різних куточків світу, які ви неодмінно забажаєте відвідати не тільки заради книжок, а й заради надзвичайних відчуттів, які ці бібліотеки можуть вам подарувати.

1. «Епос», Норвегія
Ця бібліотека-корабель подорожує невеликими містечками та селищами, розміщеними у трьох повітах Норвегії. Ця незвичайна бібліотека почала працювати 1959 року. На кораблі одночасно можливо зберігати не більше 6000 книжок. Ще 20000 книжок тим часом видані читачам на руки. Інколи на кораблі проходять культурні заходи, такі як музичні виступи або театральні вистави. Часто буває так, що заходи, організовані в бібліотеці «Епос» це єдині культурні події, доступні у тих місцях, які відвідує цей унікальний корабель.

2. «ТАРДІС», м. Детройт, Мічиган, США
Цю маленьку вуличну бібліотеку збудував Ден Земке, який, вочевидь, був великим прихильником серіалу «Доктор Хто», адже бібліотека є точною копією машини часу та космічного корабля «ТАРДІС» із серіалу. Міні-бібліотека вміщує у собі тільки 140 книжок, але все одно користується популярністю. Цікаво, що Д. Земке брав участь у місцевій програмі з розвитку читання серед молоді та вирішив облаштувати бібліотеку «ТАРДІС» для того, щоб відволікти юнаків та дівчат від екранів компютерів і телефонів.

3. Бібліотека Васконселос, м. Мехіко, Мексика
Цю бібліотеку, розташовану в північній частині Мехіко, ЗМІ називають «мегабібліотекою». Її площа – понад 400000 квадратних метрів, а книжковий фонд нараховує більш як 470 000 екземплярів.

4. Публічна бібліотека Мак-Аллен, м. Мак-Аллен, Техас, США
Стара бібліотека міста Мак-Аллен поступово стала занадто маленькою для місцевої спільноти, і з цим потрібно було щось робити. Місцеві мешканці поміркували та перенесли бібліотеку до приміщення, де раніше розміщувався магазин «Вол-Март». Після зміни локації відвідувачів у бібліотеці стало вдвічі більше, ніж раніше.

5. Бібліотека ілюстрованих книжок, м. Івакі, Японія
Ця бібліотека головним чином обслуговує три дошкільних дитячих заклади, проте вона гостинно приймає і дорослих відвідувачів, котрі приходять, щоб побачити її велику міжнародну колекцію дитячих книжок. Річ у тому, що книжки тут розміщуються не за корінцями, а обкладинками догори, тому що діти перш за все звертають увагу на малюнки. У бібліотеці загалом доступно близько 10000 книжок.

6. Пляжна бібліотека, м. Албена, Болгарія
Цю бібліотеку було збудовано на пляжі чорноморського курортного міста Албена в Болгарії 2013 року. У бібліотеці на пляжі доступно понад 2500 книжок на десяти різних мовах.

7. «Зброя масового навчання» або бібліотека-танк, Аргентина
Винахідливий митець Рауль Лемесоф вирішив створити унікальну мобільну бібліотеку та переробив автомобіль «Ford» 1979 року на машину, схожу на танк, і розмістив на ній книжки. Лемесоф подорожує на своєму винаході Аргентиною та привозить літературу усіх жанрів до маленьких бідних містечок своєї країни.

8. Безкоштовна бібліотека Хаскелл на кордоні, м. Станстед, Квебек, Канада ТА м. Дербі Лайн, Вермонт, США
Це єдина бібліотека у світі, що розташована не тільки у двох різних містах одночасно, вона розташована у двох різних країнах. Її спеціально було збудовано на самісінькому кордоні США та Канади, щоб забезпечити прикордонне населення спільним місцем для навчання та культурного збагачення. Вхідні двері бібліотеки розташовані на території США, в той час як абонемент і книгосховище розташовані на території Канади. Читальна зала є інтернаціональною: посередині неї є справжня межа, яка позначає кордон.

Якщо наразі ви не маєте можливості відвідати одну з цих унікальних бібліотек, то відкладіть це на майбутнє, а поки що завітайте до найближчої районної бібліотеки 😉.

Немає коментарів:

Дописати коментар