четвер, 11 липня 2019 р.

Київський укріпрайон: 78 років тому почалася оборона Києва

11-го липня 1941 року розпочалася виснажлива і тривала оборона столиці України від фашистських загарбників, яка завершилася тільки 19 вересня – через 71 день…

Ще 22 червня Київ атакував ворог і таким чином наша столиця стала прифронтовим містом з самого початку війни. Гітлерівці були впевнені, що їм вдасться захопити Київ одразу ж, але вони помилилися – наші герої відбивали ворожі атаки протягом довгих 2,5 місяців.

Отже, 11-го липня фашисти, після захоплення Житомира (9 липня), були вже біля річки Ірпінь за 15 кілометрів від Києва. Війська південно-західного фронту отримали завдання зупинити наступ німців, які вже підходили до столиці. Так, війська під командуванням генерала Потапова та генерала Музиченка розпочали контрнаступальну операцію і, хоча і ціною великих втрат, їм вдалося пригальмувати ворога і провалити їхню спробу захопити Київ одразу після початку війни.

Прості кияни почали записуватися до добровольчих військ – до Червоної армії, до народного ополчення і винищувальних батальйонів. Всього тоді воювати пішло близько 290 тисяч киян. Столичні заводи виготовляли бойову техніку, зброю та боєприпаси. У Києві було сформовано 13 винищувальних батальйонів і 19 загонів народного ополчення, до складу яких увійшло майже 33 тисячі осіб. У першій половині серпня 1941 року саме цим людям разом із бійцями Південно-Західного фронту вдалося зупинити атаку ворога на столицю, адже втративши 100 тисяч своїх військовиків, гітлерівці зрозуміли, що їм не вдасться швидко захопити Київ і тимчасово відступили.

Однак це була тільки короткочасна перерва, яка просто дала змогу нашим воїнам перепочити. Незабаром бої на Південно-Західному фронті поновилися. Головною метою гітлерівців тоді була Москва, до якої вони проривалися через Київ, але оборона нашої столиці їх стримувала. І все ж таки німці змогли завдавати суттєвого удару по війську Південно-Західного фронту і почали захоплювати одне українське місто за іншим. 15 вересня ворог зміг об'єднати свої війська біля Лохвиці та замкнути Київ у кільце, повністю його оточивши. 17 вересня наші війська вийшли з Києва, а гітлерівці остаточно його захопили.

В ході операції з оборони Києва Південно-Західний фронт втратив від 500 до 665 тисяч осіб, більшість з яких потрапила у полон. Загинуло багато командирів і політпрацівників.

Зараз ми знаємо, що оборону столиці України 1941 року було провалено через некомпетентне керівництво І. Сталіна. Проте, навіть попри катастрофічне завершення операції з оборони Києва, вона була надзвичайно важливою з політичної та військово-стратегічної точки зору. Більш як на два місяці нашим військовим вдалося відтермінувати прохід німців далі на схід, завдяки чому стало можливо здійснити евакуацію багатьох людей і цінного майна, а також підготуватися до подальших бойових дій.

Героїчна оборона Києва, безумовно, відіграла величезну роль у зриві плану Гітлера та його офіцерів щодо швидкого захоплення СРСР.

Пам'ятаймо та шануймо бійців, полеглих у боях 1941 року під час захисту нашої столиці!

Немає коментарів:

Дописати коментар