четвер, 27 червня 2019 р.

В Ірландії до бібліотеки повернули книжку, яку взяли ще 80 років тому

Це неймовірно, але в Ірландії книжку, яку взяли почитати в бібліотеці, повернули через 80 років після того, як її потрібно було віддати назад до бібліотеки.
Книжку «Біла сова» авторки Анні МП Смітсон взяли з бібліотеки міста Донегол ще 23-го липня 1937 року (!), а повернули її буквально нещодавно – через 28000 днів після того, як це потрібно було зробити згідно  з загальноприйнятими правилами. Знайшли книжку власники будинку у невеличкому ірландському містечку Фалкарра під час прибирання вдома. Деніс МакГіді, співробітник бібліотеки, до якої врешті-решт повернули книжку, сказав, що він був просто вражений, що через 8 десятиліть бібліотечна власність все ж повернулася «додому». Скільки ж усього сталося за цей час у світі!
«Я не міг повірити своїм очам у п’ятницю зранку, коли нам повернули книжку через стільки часу»   каже пан МакГіді. – «Для нас звична справа, коли книжки приносять назад із запізненням у два чи, можливо, три роки, але цей випадок унікальний.».

Не слід боятися!
Деніс МакГіді каже, що повернута книжка вважається дуже рідкісною. «Це перше видання «Білої сови» – його було опубліковано 1937 року і в той самий рік його взяли почитати, тож безсумнівно книжка була абсолютно новою, коли її взяли. Ми дивилися у системі національних бібліотек і виявилося, що перших видань цієї книжки не так багато.».

Згідно з правилами бібліотеки ще від 1930-х років, читачі повинні повертати книжки через 30 днів, а «Білу сову повернули» майже через 82 роки. У січні цього року в усіх бібліотеках Ірландії скасували штрафи за невчасно неповернені книжки. «Повернення цієї книжки слугує гарним нагадуванням кожному, хто має в себе прострочені книжки, що не треба боятися»  додає пан МакГіді.

Зараз у бібліотеці планують виставити повернуту книжку на стенді поруч із газетними вирізками періоду, коли «Білу сову» взяли з бібліотеки.

А ми в свою чергу також нагадуємо вам, що, хоча книжки і потрібно повертати до бібліотеки через чотири тижні, не соромтеся робити це пізніше, якщо вже так вийшло, що ви дуже закрутилися та забули принести позичену книжку вчасно :). Ми чекаємо!

Немає коментарів:

Дописати коментар