понеділок, 24 червня 2019 р.

Чому читання трилерів може бути дуже корисним?

Коли ти відкриваєш книжку-трилер, ти чітко розумієш, що з тобою буде далі – на тебе чекає захоплююча авантюра. Хороший трилер «хапає тебе за горло», веде за собою, не відпускаючи до самого кінця історії, а інколи навіть після того, як дочитуєш твір, ти не можеш припинити думати про нього. Ось, що таке трилер.

Коли ти читаєш трилер, твоє серце починає битися швидше, тіло тремтить, тебе навіть може кинути в жар. Але ці маленькі незручності ніщо, у порівнянні з тим задоволенням, яке приносить нам твір у жанрі трилер. Насправді, переваг багато. Далі про деякі з них…

Розумова стимуляція
Трилери, детективні романи та інші види творів із фабулою, яка тримає читача в напрузі, споміж усього іншого дають нам своєрідне розумове тренування, забезпечують зарядку для мозку, стимулюючи різні його ділянки. Багато досліджень вказують на те, що під час читання наш мозок обробляє слова таким чином, що ми піддаємося віртуальній стимуляції та переживаємо події книжки так, ніби вони відбуваються насправді. Як це нам допомагає?

По-перше, це активує наш мозок. Так само як ми тренуємо своє тіло, щоб підтримувати його в гарній формі, нам необхідно тренувати і мозок, щоб підтримувати його у максимально хорошому стані. Трилери та детективи дають нам загадки, які ми повинні розгадати. Читання трилерів це щось на кшталт   смуги перешкод для мозку.

По-друге, трилери це не просто розвага. Читання це завжди навчання. Наш мозок ніби під’єднується до історії, щоб поглинути з неї інформацію, проаналізувати її та зберегти її для того, щоб звертатися до неї у майбутньому, коли в цьому виникне необхідність. Все як у комп’ютері. Це техніка, записана в нашому ДНК, що робить читання художньої літератури не тільки цікавим, але і просто необхідним.

Зняття стресу
І нехай це лунає суперечливо, але коли ми читаємо трилери – ці напружені історії, котрі пришвидшують наш пульс, ми позбавляємося від стресу. Це ніби як м’ячик для зняття стресу, тільки для мозку: ви стискаєте м’ячик, для чого вам необхідно напружити м’язи, але коли ви розслабляєтеся, виникає ефект зняття стресу. Під час читання трилерів, у вашому організмі виникають певні фізіологічні реакції, але досвід, який ви переживаєте, насправді не ваш. Події, про які ви читаєте, викликають у вас переживання, проте вони не відбуваються з вами в реальності, хоча ваш мозок реагує на них так, ніби вони відбуваються насправді. Наприкінці книжки ви отримуєте психокатарсис – очищення, звільнення, подібне тим корисним ефектам, які наступають після фізичних вправ.

Переоцінка цінностей
Трилери відбивають наші найважливіші цінності – життя, свобода та справедливість. Як сказала письменниця С’ю Графтон у вступі до видання «Найкращі американські містичні історії» 1998 року: «Кожна історія торкається межі зла та, як наслідок, проливає світло на його протилежний бік – на добро». Цей вислів письменниці стосувався містичних історій, однак те ж саме можна сказати і про жанр-побратим містерії – трилер.

Коли ми читаємо трилер, сповнений загроз для наших основних цінностей, це дає нам змогу зважити, оцінити і навіть роздивитися як під лупою свої власні цінності та зміцнити їх всередині себе. Коли добро перемагає зло, нехай навіть просто у книзі, у вас виникає відчуття поновлення справедливості, ви відчуваєте, як сили повертаються до вас і ви готові іти далі.

Зв'язок людства
Причина, з якої ми любимо трилери, це те, що вони підтверджують цінності, які нам – людським істотам – дуже необхідно час від часу підтверджувати. Герої творів – це люди, які роблять складний вибір та жертвують собою заради інших, вони є цінними членами суспільства. Трилери зміцнюють та підтверджують важливе інформативне повідомлення до кожного з нас. Справді драматичні та якісні історії-трилери можуть змінювати ставлення людей до багатьох речей та нагадувати їм, наскільки важливо інколи поступатися своїми особистими інтересами заради добробуту інших.

Читання трилерів дає нам розуміння того, хто ми є, через призму подій, що відбуваються з героями твору. Вони надихають нас відкривати краще, що є всередині нас, служити нашим родинам та суспільству, захищати наші найбільші цінності. Це дає нам змогу замислитися над тим, що дійсно важливо.

Звичайно, трилери та пригодницька література в цілому мають набагато більше переваг, ніж ті, що ми описали. Але сподіваємося, що навіть цього вистачить, щоб у вас виникло непереборне бажання взятися за прочитання якогось хорошого трилера вже сьогодні ;).

Немає коментарів:

Дописати коментар