вівторок, 18 червня 2019 р.

Прочитати книжку чи подивитися фільм: що ви оберете?


Якщо хтось із ваших знайомих розповідає вам про якусь ну дуже цікаву книжку, яку обов’язково потрібно прочитати, але ви знаєте, що за мотивами цієї книжки вже знято кінострічку, що ви оберете – зекономити час та подивитися фільм чи все ж таки насолодитися історією сповна і прочитати книгу? Ми б, звичайно, радили вам останній варіант. На це є кілька причин…

3 основних переваги читання книжки у порівнянні з переглядом фільму за її мотивами
  
1. Режисери можуть інтерпретувати на екрані ідеї автора твору не цілком вірно. Фільм «Сяйво» Стенлі Кубрика є одним із найпопулярніших фільмів усіх часів, проте автор книги, за мотивами якої цей фільм було знято, легендарний Стівен Кінг, залишився вкрай незадоволений тим, як творці фільму змалювали головного героя його твору, Джека Торренса. На думку Кінга, Джек Торренс у стрічці втрачає розум значно швидше, ніж у книзі. Такі ситуації трапляються тому, що кінорежисер по суті це читач, який інтерпретує задум автора книги. Це може призвести до різних результатів та вражень під час перегляду фільму та читання книжки.

2. Фільми обмежені часом. С. Кубрик відзначив той факт, що головний герой фільму «Сяйво» дійсно втрачає розум надто швидко. Це може бути пов’язано з тим, що у кінострічці події потрібно зобразити протягом якихось двох годин, а це часто призводить до необхідності «викидати» важливі моменти із книжки-оригіналу.

3. Книга створює більш тісний зв'язок із героями. Читаючи книгу, ви не просто дізнаєтеся, про що герої думають у кожній окремій ситуації, ви також дізнаєтеся багато цікавих деталей про самих персонажів. Яскравим прикладом цього є «Гаррі Поттер». Ті, хто тільки дивилися фільми про юного чаклуна, не знають багатьох дуже важливих речей, описаних у книзі.

Коли з’явилася перша кіноадаптація книжки?
Перший фільм, заснований на книзі, було знято 1900 року і це був «Спантеличений Шерлок Холмс». З того часу твір про знаменитого детектива отримав безліч кіноадаптацій. Нижче наводимо перелік також інших кінострічок, знятих за мотивами популярних книжок:
- «Аліса в Країні Чудес»
- «Гаррі Поттер»
- «Володар перснів»
- «Хрещений батько»
- «Анна Кареніна»
- «Сяйво»
- «Втеча з Шоушенка»
- «Мовчання ягнят»
… і тисячі інших творів. Як бачите, кіноадаптації варіюються від тих, що засновані на класичних книжках, до сучасних фантастичних творів і навіть детективів і романів-жахів.

У своєрідній дуелі між читанням книжок та переглядом фільмів, що на них засновані, книжки завжди перемагають. Історію, яку ви читаєте у книзі, ви сприймаєте, як пряме повідомлення від автора до вас, тобто між вами та автором немає жодних посередників, а персонажі у книзі представлені так, як цього хотів саме автор твору-оригіналу. У фільмах же часто пропускається багато важливих моментів, а інколи і взагалі задум автора в цілому трактується не зовсім вірно. Отже, незважаючи на усі переваги сучасних технологій, які застосовуються в кіно, та при всій повазі до кіномистецтва, ми переконані, що коли вибір постає між книгою та фільмом, заснованим на ній, книжка точно краще :).

Немає коментарів:

Дописати коментар