вівторок, 4 червня 2019 р.

Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії


19-го серпня 1982 року Генеральна Асамблея ООН заснувала традицію щороку 4-го червня відзначати Міжнародний День безневинних дітей – жертв агресії. Таке рішення було пов’язане з актами агресії Ізраїлю, жертвами яких стала величезна кількість безневинних дітей Палестини та Лівану. Проте згодом ідея цього Дня розширилася до мети звернути увагу суспільства на той біль, від якого страждають діти в усьому світі, котрі є жертвами фізичного, морального та емоційного насилля. Цей День підтверджує намір ООН захистити права дітей. Ми маємо усвідомлювати, що діти, котрі вимушено перебувають у зоні бойових дій – це діти, позбавлені сьогодення з вини дорослих.

Міжнародний День безневинних дітей – жертв агресії відзначається у річницю першого нападу ізраїльської авіації на низку населених пунктів Лівану, котрий було здійснено 4-го червня 1982 року. В результаті того нальоту загинуло багато мирних мешканців, серед яких були діти. На жаль, у локальних конфліктах, що виникають у різних куточках світу, гине безліч дітей. У деяких країнах діти і взагалі змушені брати до рук зброю та воювати разом із дорослими, хоча вони часто навіть не розуміють, за що саме воюють. І досі не віриться, але і наша держава також перебуває у стані воєнного конфлікту. На сході України, починаючи з 2014 року, загинуло та було поранено дуже багато дітей. Величезна кількість населення Донбасу, споміж якого, звичайно, також багато дітей, вимушено покинула свої рідні домівки та, отримавши статус біженців, переїхала в інші регіони країни. Тому ми з вами повинні якомога частіше замислюватися про проблеми дітей, які стали жертвами агресії дорослих, і думати, як цим проблемам зарадити.

Жахлива реальність полягає у тому, що під час виникнення збройних конфліктів найбільше від наслідків бойових дій страждають найбільш вразливі члени суспільства – діти. Наводимо перелік найрозповсюдженіших правопорушень, що вчиняються проти неповнолітніх: вербування та використання дітей у воєнних діях, убивства, сексуальне насилля, викрадення, напади на навчальні та медичні заклади.

Саме для того щоб нагадати про те, що під час війн гинуть не тільки військовослужбовці, ООН заснувала Міжнародний День безневинних дітей – жертв агресії.

Однак діти страждають та гинуть не тільки у зоні бойових дій. Останніми роками в різних країнах відбулася ціла хвиля терористичних актів, під час яких загинуло і багато безневинних дітей. Часто неповнолітні стають жертвами власних батьків. Це страшно усвідомлювати, але інколи самі батьки піддають своїх дітей фізичному та сексуальному насиллю. Також наразі складна ситуація і в школах, адже ми часто чуємо про випадки булінгу, напади цілих груп неповнолітніх на своїх однокласників. Великою проблемою в цих випадках є те, що діти, котрі стають жертвами, дуже часто, приховують те, що над ними знущаються, а отже допомогти їм просто неможливо.

Ми, дорослі, маємо робити усе для того, щоб захистити дітей від насильства, щоб сприяти міжнародному гуманітарному праву та правам людини, та зокрема дітей. Ми повинні робити усе можливе для того, щоб притягувалися до відповідальності ті, хто порушують права дітей.

Слід пам’ятати, що діти потребують нашої любові та захисту.

Немає коментарів:

Дописати коментар