пʼятницю, 14 червня 2019 р.

Чому паперові книжки кращі за електронні?


Всі знають, що читання це справа дуже корисна. Проведено багато наукових досліджень, котрі доводять, що читання протягом усього життя може сприяти запобіганню психічних захворювань. Крім того, що читання допомагає нам тримати себе у гарній формі в ментальному сенсі, адже, читаючи, ми постійно поповнюємо запаси своїх знань, воно також здатне робити людину більш співчутливою.

 Але є один момент, який багато людей не беруть до уваги – це те, як саме ми читаємо. Уявіть собі, спосіб, у який людина читає, справді може впливати як на психічне, так і на фізичне здоров’я. У сучасному світі, який став дуже розвиненим у технологічному плані, традиційні паперові книжки все частіше заміщуються електронними пристроями для читання. Люди вважають, що читати друковану книжку не практично. Проте, навіть за наявності усіх технологій, що нас нині оточують, у читанні захоплюючого літературного твору з книжки у паперовій обкладинці є щось дуже особливе та водночас дуже просте, щось таке, чого не може нам дати електронна книжка. На відміну від електронних приладів, паперова книжка не має жодних відволікаючих моментів. Ви можете повністю сконцентруватися на історії, яка розгортається перед вами на сторінках традиційної паперової книги. А от читаючи з електронного приладу, ви не захищені від текстових повідомлень у месенджерах, від електронних листів, повідомлень від соціальних мереж і т. д.

Читаючи з приладу, замість того, щоб повністю розслабитися й насолоджуватися чудовим твором, ви постійно отримуєте нагадування про своє метушливе реальне життя і тому вам ніколи не вдасться повністю перенестися у сюжет. Це, в свою чергу, спонукало багатьох науковців ретельно дослідити різницю між читанням за допомогою електронної книжки і читанням за допомогою книжки паперової. Чимало досліджень виявило, що читання книг у паперових обкладинках має цілу низку переваг над читанням їхніх електронних аналогів. Однією із дуже суттєвих переваг є той факт, що традиційні книжки жодним чином не заважають сну людини. Але це далеко не все…

Ви можете пропустити важливу інформацію
2014 року було проведено дослідження, яке встановило, що читачам, котрі використовують пристрої Kindle, тощо, значно важче пригадати події та сюжети творів, на відміну від читачів, які надають перевагу паперовим книжкам. Крім того, люди, які читали з електронних книг, не демонстрували підвищення рівня своєї здатності до співчуття у реальному житті. Вчені припускають, що фізичний зв'язок із книгою в паперовій обкладинці дає читачам реально відчутну єдність із історією, яка розгортається у них перед очима.

Крім того, оцифрування літератури часто призводить до того, що вона стає роздробленою: твори в електронних книжках часто містять електронні посилання та інші відволікаючі моменти, які відривають читача від твору, адже він, переходячи за цими посиланнями, починає блукати просторами інтернету і може взагалі забути про історію, яку нещодавно читав. Було доведено, що для того, щоб інформація добре зберігалася у мозку людини, її потрібно читати протягом тривалого часу, спокійно та без відволікання.

Електронні книжки заважають гарному сну
Одне із досліджень, проведених науковцями Гарвардського Університету, визначило, що читання електронної книги перед сном зменшує виділення дуже важливого гормону мелатоніну. Через таке зменшення виділення мелатоніну людям потім потрібно значно більше часу для засинання або ж їхній сон стає набагато менш міцним, в результаті чого наступного дня людина відчуває втому. Вважається, що це пов’язано зі світлом, яке випромінюється з пристрою і світить прямо в очі читачеві. І тут ми знову бачимо велику різницю з паперовою книжкою, читаючи яку, очі людини контактують виключно зі світлом у кімнаті, яке не б’є в очі. Вченими доведено, що дефіцит сну може навіть призводити до збільшення ризику виникнення онкологічних захворювань, цукрового діабету, надмірної ваги і захворювань серцево-судинної системи. Водночас доведено, що читання з традиційних книжок допомагає людям спати значно краще у зв’язку з тим, що читання без відволікання здатне, так би мовити, «очистити» свідомість людини від стресів повсякдення.
Екран дорівнює стрес
Читання може допомогти людині зняти стрес значно швидше, ніж випита чашка чаю, енергійна піша прогулянка або прослуховування музики. Принаймні на це вказують висновки дослідження, проведеного 2009 року. Коли вчені почали міряти напругу в м’язах і частоту пульсу, вони встановили, що люди почали розслаблятися всього за шість хвилин після того, як почали читати. Та, на жаль, ці позитивні моменти пов’язані тільки з читанням паперових книжок. Насправді, використання електронного пристрою може суттєво підвищити рівень стресу людини :(

Регулярне використання електронних книжок перед сном вчені пов’язують із підвищенням рівня стресу, розвитком депресії та постійним відчуттям втоми у молоді. Постійне використання технологій здатне порушувати добовий біоритм людини та зменшувати тривалість концентрації уваги. Отже, замість того, щоб допомогти вам втекти від стресу (чи хоча б відпочити від нього), електронна книжка навпаки створює сприятливе середовище для нових стресів.
 Підбиваємо підсумки
Можливо, комусь здасться старомодним читати традиційну паперову книжку, за допомогою якої можна повністю заглибитися в історію, але така книжка насправді є досить корисною для загального стану здоров’я. Тренди та мода це прекрасно і ми згодні, що всьому свій час та місце, проте ніщо не зможе замінити відчуття сторінок книжки під кінчиками пальців або приємного відпочинку під час сновидінь, навіяних романом, який ви читали перед сном.

Безперечно, технології сильно розвинули нас, як суспільство, але в той самий час вони чинять нам шкоду. Та боротися із побічними ефектами технологічного прогресу ми можемо дуже просто – беремо звичайну паперову книжку та вирушаємо у ментальну подорож.

Немає коментарів:

Дописати коментар