понеділок, 28 вересня 2020 р.

Ми маємо право знати більше: Міжнародний день загального доступу до інформації

28 вересня відзначається Міжнародний день загального доступу до інформації. Ця пам'ятна дата була заснована ЮНЕСКО 2015 року.

Дотримуючись принципів Програми сталого розвитку суспільства, розрахованої на період до 2030 року, в ЮНЕСКО звернули увагу на важливість такого принципу і стовпи демократичних основ сучасного суспільства, як доступність інформації для громадськості. Цей принцип був проголошений ще у Загальній Декларації прав людини, 19 стаття якої чітко говорить про те, що людина має право і свободу шукати, одержувати і поширювати інформацію. Безумовним обмежувачем в даному випадку виступає лише закон, який може вводити поняття державної або військової таємниці, а також обмежувати інформацію та ідеї відповідно до норм права.

З нагоди святкування цієї дати за участю ЮНЕСКО традиційно організовуються різні заходи (форуми, конференції) за участі представників держав, що є членами ЮНЕСКО.

Основні завдання, які прагнуть виконати організатори, – підвищення рівня інформованості громадян про їхнє право на інформацію; нагадування представникам державної влади про необхідність забезпечення законодавства в галузі права на інформацію. ЮНЕСКО підкреслює, що вільний доступ до інформації сприяє побудові більш відкритого та ефективного суспільного устрою, дозволяє громадянам більш широко володіти знаннями для повноцінної участі в житті суспільства і держави, перешкоджає корумпованості владних структур, забезпечує підзвітність урядів і органів місцевого самоврядування.

Та варто враховувати той факт, що грамотне володіння інформацією і її отримання вимагає від суспільства певного рівня знань, умінь і навичок, особливо з урахуванням переходу на цифрові технології зберігання і передачі інформації. Тільки розвинене суспільство здатне реалізувати своє право на вільний доступ до інформації, так як її недостатньо отримати. Вона вимагає аналізу і осмислення для того, щоб бути використаною на благо. Суспільство і держава повинна піклуватися про те, щоб навчити своїх громадян правильно шукати, одержувати, аналізувати і використовувати інформацію. Особливу роль в реалізації права громадян на інформацію відіграють засоби масової інформації. Наявність вільних незалежних ЗМІ – це також одна із запорук успішності реалізації права громадян на доступ до інформації.

Немає коментарів:

Дописати коментар