середу, 30 вересня 2020 р.

Перевтілення: бібліотекарі перетворюються на персонажів улюблених книг💃

30 вересня в Україні щорічно відзначається Всеукраїнський день бібліотек. Ми щиро вітаємо з цим чудовим святом усіх співробітників і користувачів бібліотек😀! Вже традиційно співробітники бібліотечної системи Солом’янського району влаштовують з нагоди свого професійного свята цікаві конкурси, мета яких полягає не тільки у тому, щоб розважити себе та колег, а також (і це головне) – підтримати і посприяти просуванню читання і книги та залученню населення до читання📚.

Цього року бібліотеки ЦБС Солом’янського району м. Києва провели конкурс «ПЕРЕВТІЛЕННЯ», в рамках якого самі бібліотекарі та їхні близькі перевтілилися у літературних персонажів книг-ювілярів 2020 року за допомогою костюмів та образів.

Бібліотека ім. О. Довженка для участі у конкурсі обрала образ головної героїні книги французького письменника Проспера Меріме «Кармен» (1845). Цю чудову новелу про прекрасну іспанську циганку було написано рівно 175 років тому. Пізніше саме цей твір став основою для знаменитої на весь світ однойменної опери Жоржа Бізе. Кармен – це один із найпопулярніших образів у світовому мистецтві. Це дійсно один із найбільш упізнаваних і найулюбленіших жіночих образів.

🌹Часто, коли люди бачать темноволосу й темнооку дівчину з червоною квіткою у волоссі, на рівні асоціацій виникає ім’я Кармен, а разом із іменем згадується і все, що з ним пов’язано – волелюбність дівчини, її гордість, чарівність, самобутність, незвична краса, екстравагантність, а також хитрість і підступність. Саме ці якості полонили героя твору Хосе і вражають інших чоловіків.

Разом з тим, Кармен – занадто чуттєва. Вона представниця кочового племені, що не має коріння, уподобань і навіть віри, тож циганка живе миттєвими поривами: якщо вона любить, то любить тут і зараз; якщо чогось не хоче, то не захоче ніколи. Кармен не звикла ні в чому себе обмежувати і, якщо хтось намагається підлаштувати її життя під якісь рамки, він стає її ворогом. Смерть дівчини трагічна, але природна в розумінні самої Кармен: вона покірно віддається на волю чоловіка, що має право вбити її, але не погоджується йти проти своєї внутрішньої суті.

Кармен – цілісна натура, яка безмежно любить свободу і виступає проти будь-якого насильства та гніту. Саме ці риси характеру справили враження на композитора Ж. Бізе, який продовжив розвиток образу у свій опері. Та «життя» образу Кармен не скінчилося із прем’єрою опери, його було продовжено в поезіях різних літераторів, численних балетних постановках і кінематографічних версіях.

Кармен – це вічний образ.

Немає коментарів:

Дописати коментар