пʼятницю, 4 вересня 2020 р.

«... ніщо так не надихає, як добрий приклад» (Олександр Зубченко)

Сьогодні святкує свій День народження сучасний український письменник Олександр Михайлович Зубченко – автор дуже популярної історичної трилогії «Перемагаючи зло».

Олександр Зубченко народився 4 вересня 1955 року на Київщині. Вищу освіту майбутній письменник здобував у Київському національному економічному університеті та Національній академії державного управління при Президентові України; також навчався у літературній студії відомого дитячого поета Василя Зайця.

Спершу літератор писав поезії, які публікувалися в газетах і журналах, також створював прекрасні віршовані гуморески. Згодом почав писати пісенну поезію і співпрацювати з відомим фольклорним колективом «Козацькі забави», з яким були записані жартівливі пісні «Козацький блюз», «Жук із Колорадо», «Шабелька», «Пісня про Байду» і декілька інших. 2007 року Олександр Зубченко написав лібрето народного мюзиклу «Колода» на музику В. Домшинського.

Пізніше у письменника виникла ідея написання прозового історичного пригодницького роману. Так, 2009 року він розпочав роботу над книгою «Перемагаючи долю», яка 2011 року отримала відзнаку у конкурсі «Коронація слова» і стала номінантом у категорії «Дитяча книга року BBC».

Ось, що відповідає письменник на запитання про те, що спонукало його до написання цього твору: «Я давно мріяв, що з’явиться такий історичний роман, який заманить читача до тих історичних козацьких берегів, які, на жаль, досить мало описані. Мене завжди вражав той факт, що діти захоплюються чим завгодно – ковбоями, індіанцями, Гаррі Поттерами, але мало хто згадує про козацтво, про Січ Запорізьку, про ту героїчну минувшину, яка, однак, ілюструє сьогоднішнє життя, тому може бути підказкою для вирішення сучасних проблем».

2017 року вийшло перевидання роману «Перемагаючи долю. Під чужим небом» і продовження «Перемагаючи долю. Козацьке щастя».

2016 року О. Зубченко отримав перемогу в номінації «Віршовані твори для дітей середнього шкільного віку» у конкурсі «Коронація слова» за віршовану казку «Гриць і Змієва гора». 2018 року було видано завершальну частину трилогії «Перемагаючи долю» – роман «Повій, вітре!».


До вашої уваги також деякі цікаві цитати письменника:


Немає коментарів:

Дописати коментар