пʼятницю, 11 вересня 2020 р.

О. Генрі: майстер гостросюжетних новел із неочікуваним фіналом

Відомий нині в усьому світі американський письменник-прозаїк О. Генрі (справжнє ім'я Вільям Сідні Портер) народився 11 вересня 1862 року в Грінсборо (штат Північна Кароліна, США), в сім'ї лікаря. У 17 років Вільям почав працювати у місцевій аптеці, отримавши диплом фармацевта. Через три роки поїхав до Техасу, де пробував себе у різних професіях – працівник на ранчо, співробітник земельного управління, касир і рахівник у банку.

Свої перші літературні спроби зробив ще до початку 1880-х років. 1894 року В. Портер почав видавати гумористичний тижневик «Роллінг Стоун», що майже повністю складався з його власних нарисів, жартів, віршів і малюнків. Та на жаль, журнал проіснував лише рік. В той самий час, коли закрився журнал, Портера звільнили з роботи у банку і звинуватили у недостачі. Він зумів вийти з-під варти під заставу і переїхав до Х'юстона, де, власне, і розпочав свою професійну журналістську й літературну діяльність. Отримавши виклик до суду, вирішив сховатися, але згодом все ж повернувся додому через хворобу дружини. Його було заарештовано і засуджено до 5 років в'язниці за звинуваченням у розтраті. 1898-1901 роки письменник провів у в'язниці штату Огайо, де працював аптекарем при тюремній лікарні, а в години нічних чергувань писав оповідання, які нелегальним шляхом надсилалися до журналів. Тоді ж виник і псевдонім «О. Генрі».

Роки, проведені за ґратами, можна вважати періодом формування письменницької індивідуальності О. Генрі. Після дострокового звільнення він переїхав до Нью-Йорка, де поступово вибудував зв'язки з найбільшими газетами і журналами, видав свої перші книги і врешті-решт став одним із найпопулярніших американських авторів.

Усі події непростого і навіть драматичного життя письменника знайшли відбиття у сюжетах його творів. Неповторний майстер блискуче побудованої, «закругленої» фабули, з її характерною «подвійною» розв'язкою (перша – помилкова, друга – несподівана), створив безліч виразних «образів-масок».

Його творчий спадок включає понад 280 оповідань, скетчів, гуморесок. За життя автора вийшло близько 10 збірок: «Чотири мільйони», «Палаючий світильник», «Серце Заходу», «Голос великого міста», «Шляхетний шахрай», «Шляхи долі» та інші; приблизно стільки ж вийшло після смерті письменника.

Помер О. Генрі 5 червня 1910 року в Нью-Йорку.

Попри те, що ставлення критиків до творчості письменника є неоднозначним, любов читачів до нього незмінна: нині О. Генрі, як і раніше, в багатьох країнах займає міцне місце серед авторів, яких постійно перечитують.

Найцікавіші цитати О. Генрі:


Немає коментарів:

Дописати коментар