понеділок, 7 вересня 2020 р.

Міжнародний день грамотності: проблеми та виклики в умовах кризи

Міжнародний день грамотності – це один з міжнародних днів, що відзначаються в системі Організації Об'єднаних Націй. Він був заснований ЮНЕСКО 1966 року за рекомендацією «Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності», що відбулася в Тегерані 1965 року, з метою нагадати про важливість грамотності в житті людей і суспільства та про необхідність зміцнення зусиль з її поширення. Дата святкування 8 вересня – день урочистого відкриття цієї конференції.

Головна мета Дня – активізація зусиль міжнародної спільноти щодо поширення грамотності, однією з головних сфер діяльності ЮНЕСКО, як інструменту розширення прав і можливостей окремих осіб, громад і спільнот.

Грамотність певний ступінь володіння людиною навичками читання і письма відповідно до граматичних норм рідної мови. Один з базових показників соціально-культурного розвитку населення.

Однак, попри помітні успіхи багатьох країн, за даними ЮНЕСКО, у світі проживають 750 мільйонів дорослих людей, яким не вистачає базових навичок грамотності. Шість із десяти дітей і підлітків (617 мільйонів) не досягають мінімальних рівнів володіння навичками читання і рахунку. Приблизно 267 мільйонів дітей не відвідують школу.

Особливо гостро відчуваються проблеми, пов’язані з безграмотністю, в умовах глобальної пандемії COVID-19. Люди з низьким рівнем грамотності або взагалі безграмотні у своєму повсякденному житті і так постійно стикаються з численними складнощами, а в період кризи це відчувається ще більше, адже вони мають обмежений доступ до корисної інформації щодо охорони здоров’я і захисту від коронавірусу, а також до онлайн можливостей отримувати освіту. Криза, що виникла через COVID-19, пролила ще більше світла на непідготовленість інфраструктури, освітньої системи та суспільних програм до забезпечення навчання у таких важких умовах.

Сьогоднішня дата також спрямована на те, щоб запропонувати новаторські шляхи вирішення існуючих проблем з метою подальшого підвищення рівня грамотності в майбутньому.

У Міжнародний день грамотності 2020 організатори звертаються до представників урядових структур, адвокатів, учителів, студентів та взагалі усіх небайдужих з проханням об’єднати сили і діяти. Забезпечення дітей можливістю безперервно навчатися під час та після цієї глобальної кризи це наша спільна відповідальність.

Міжнародний день грамотності відзначається в усьому світі. У його святкуванні беруть участь уряди, багатосторонні, двосторонні і неурядові організації, приватний сектор, спільноти, а також викладачі, учні й експерти в цій галузі. В цей День також присуджуються Міжнародні премії за поширення грамотності людям з видатними ідеями, здатними сприяти поширенню грамотності з метою реалізації Порядку денного в галузі освіти на період до 2030 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар