середу, 2 вересня 2020 р.

11 причин, з яких читання є дуже корисним для дітей 📗📘📙

«Якщо ви бажаєте, щоб ваші діти були розумними, читайте їм казки. Якщо ви бажаєте, щоб ваші діти були більш розумними, читайте їм більше казок»
(Альберт Ейнштейн)

Геніальний Альберт Ейнштейн розумів важливе значення читання книг. Читання є ключовим елементом освіти кожної дитини. Читання є критично важливим для того, щоб дитина була успішною у школі та протягом усього свого життя.

Величезна частина того, що дізнається дитина, і чому вона вчиться, надходить саме з книжок. Що краще дитина вміє читати, то легше їй буде даватися навчання у школі.

Окрім того, що читання це «магічний портал», що переносить людей до інших вимірів і дозволяє їм відкривати нові реальності, воно також є практично доцільною і фундаментальною активністю для розвитку дитини.

Щойно розпочався новий і такий довгоочікуваний навчальний рік і ми вирішили, що не буде зайвим нагадати батькам школярів і самим учням про величезну користь від читання книг. Отже…

1. Покращення здатності концентруватися
Фокусування уваги на історії це хороша практика, що допомагає дітям розвивати корисну звичку концентруватися на різних формах носіїв інформації. Вони зможуть краще фокусуватися на шкільних завданнях і на тому, що їм кажуть батьки.

 2. Покращення пам’яті
Читання книг це хороша практика для тренування пам’яті дитини. Щоб зрозуміти історію, яку читаєш, потрібно запам’ятати персонажів, контексти, зв’язки між героями та інші деталі. Усе це складається в єдину велику історію і мораль, що потребує більш глибокого розуміння з боку читача.

3. Відкриття різних частин світу
Саме завдяки читанню книг діти дізнаються про світ – про народи, місця й події. Книги дають дитині змогу дізнатися те, що вона не може поки що дізнатися з власного досвіду. Нові поняття й переконання, наведені у книзі, часто є абсолютно новими для дітей. Читання відкриває розум дитини для нової інформації. Чи це не є надзвичайно сприятливим для освіти?

4. Гімнастика для мозку
Варто розглядати читання як вид якісної гімнастики для мозку. Що більше дитина тренуватиме свій мозок, то краще вона навчатиметься. Досконалість у практиці. Заохочуючи дітей більше читати, ви врешті-решт допоможете їм покращити здатність сприймати  інформацію і розширити словниковий запас.

5. Покращення навичок критичного мислення
Разом із читанням приходять і навички критичного мислення. Читач намагається спрогнозувати, що відбуватиметься у книзі далі, чим усе закінчиться, і таким чином «змушує» свій мозок розмірковувати про різні варіанти розвитку подій, інші можливості.

6.  Розвиток здатності до співчуття
Читання книг це також хороший спосіб встановити зв'язок зі своїми емоціями. Читаючи історію, ми переймаємося долею героїв, а потім і в реальному житті нам легше  співчувати іншим.

7. Розвиток та вдосконалення мовних навичок
Слухаючи, як інші говорять або читають, діти розвивають свої мовні навички та вимову. Читаючи своїй дитині, ви допомагаєте їй засвоїти базові звуки, що формують мову. Коли дитина починає читати самостійно, вона читає все більше слів і все більше знайомиться з новими відомостями. Потім це призводить до збагачення словникового запасу і допомагає дитині краще розмовляти і грамотно висловлювати свої думки.

8. Розвиток уяви
Під час читання у нас формується візуальна картинка. Ми уявляємо, як виглядають герої, що відбувається у кожному розділі, і таким чином у нас виникає зв'язок із цими героями й подіями.

9. Покращення результатів навчання у школі
Чи відомо вам, що діти, котрі читають, як правило, демонструють кращі результати з усіх шкільних предметів?  Дослідження науковців доводять, що діти, які мали звичку читати у дошкільному віці, найчастіше добре навчаються в школі.

10. Читання – це прекрасна розвага
Діти є діти:). Вони прагнуть отримувати задоволення від усього чим займаються. Діти хочуть розважатися. Читання це насправді чудовий спосіб розважитися. Розвиваючи любов до читання і заглиблюючись в історію, дитина зрештою починає сміятися над будь-якими кумедними моментами у книзі й отримує справжнє задоволення від читання.

11. Розвиток хорошого самосприйняття
Люди, які мало читають, менш упевнені в собі, ніж ті, хто читають багато. Невпевнені в собі діти відсторонюються від інших і почуваються нещасливими, тож допоможіть своїй малечі бути впевненою у собі – привчайте її до читання книг.

Дорослу і дитячу літературу на будь-який смак завжди без проблем можна взяти у бібліотеках Соломянки. Ми чекаємо на вас!

Немає коментарів:

Дописати коментар