пʼятницю, 25 жовтня 2019 р.

Уклін народу визволителю

28 жовтня – дуже важлива дата в історії України, адже це День визволення нашої країни від нацистських загарбників – державне свято, пов'язане з вигнанням військ фашистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України.

Саме 28 жовтня 1944 року територію нашої країни було «очищено» від останнього солдата нацистського рейху. Так склалося, що під час Німецько-радянської війни (1941—1945 рр.) саме на території України пройшли основні бої за звільнення Європи від нацизму. В грудні 1942 року радянські війська звільнили від нацистів перші населені пункти нашої держави в районі Східного Донбасу. У серпні 1943 року було звільнено місто Харків, у вересні-жовтні цього ж року було проведено одну з наймасштабніших військових операцій у світовій історії – битву за Дніпро, в ході якої фашистів нарешті було вигнано з Києва. Завершенням цього етапу війни стала Східно-Карпатська операція, яку було розпочато у вересні 1944 року. 28 жовтня після визволення Ужгороду наші війська вийшли на сучасний кордон України.
День визволення України від нацистських загарбників встановлений відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенка від 20 жовтня 2009 року «…з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні…». Після революції гідності назва свята «День визволення України від фашистських загарбників» вважається некоректною, тому Інститут національної пам'яті (ІНПУ) рекомендував використовувати термін «вигнання нацистських окупантів з України» замість сталого виразу – «визволення України від фашистських загарбників».

Зазвичай у День визволення від нацистських загарбників, так само як і під час травневих свят, вшановують ветеранів і тих, хто віддав своє життя, виганяючи нацистів за межі України в лавах Червоної чи Української повстанської армії. Біля могил Невідомого солдата, як правило, проходять меморіальні заходи.

Ми, сучасне покоління українців, не маємо права забувати тих людей, завдяки яким нині ми вільні від нацизму. Пам’ятаймо та поважаймо їх…

Немає коментарів:

Дописати коментар