четвер, 31 жовтня 2019 р.

5 класичних книг із гумором: позбавляємося від осінньої депресії


Осінь для багатьох людей стає періодом поганого настрою, меланхолії і туги. Зараз саме розпал золотої пори, тож для тих людей, які страждають на осінню депресію, пропонуємо короткий перелік книжок із гумором, які вже стали класикою світової літератури. Час покращувати собі настрій!

1. «Ґарґантюа та Пантаґрюель», Франсуа Рабле
Насправді, «Ґарґантюа та Пантаґрюель» це загальна назва серії з п'яти романів. Цей сатирико-філософський твір є вершиною творчості французького письменника 16 століття Франсуа Рабле. Головні герої роману – два велетні-ненажери, батько Ґарґантюа та син Пантаґрюель. Читачеві пропонується разом із героями пережити їхні незвичайні пригоди. Твір просякнутий сатирою на тогочасне французьке суспільство, він написаний вульгарною, грубою мовою з використанням гумору й дотепу.  Твір переповнений подіями та персонажами, але головний його герой – це мова. Автор знав багато мов, у тому числі і давні, володів різними діалектами й говірками, тож роман наповнений великою кількістю цікавих неологізмів, каламбурів та синонімів. Перекладачі, в свою чергу, намагалися зберегти колорит цього твору, його образність і емоційність мови. Ця історія буде цікавою і для дорослих, і для дітей. До того ж, вона дійсно повчальна, адже у легкій формі висміює багато людських вад. 

2. «Життя і думки Трістрама Шенді, джентльмена» («Трістрам Шенді»), Лоренс Стерн
Це незавершений гумористичний роман англійського письменника 18 століття Л. Стерна, найвідоміший його твір, опублікований у дев’яти томах. Це історія незвичайної та ексцентричної поміщицької родини, сповнена іронічних натяків (інколи майже непристойних), скепсису та пародій. На перший погляд роман здається хаотичним міксом різноманітних сцен і характерів. Розповідь постійно «йде кудись убік», переривається смішними історіями. Відступи є важливою частиною цього твору. Цікаво, що герой роману Трістам не є центральним персонажем, адже до третього тому він перебуває  в зародковому стані, а потім, в період раннього дитинства, де-не-де з’являється на сторінках. Як би дивно усе це вам не здавалося, неодмінно почитайте цей унікальний твір.

3. «Щоденник Ніщоти», Джордж Ґроссміт і Відон Ґроссміт
Ця повість є не просто повноцінним художнім твором, написаним у формі щоденника, але й найповнішою в англійській класичній літературі збіркою каламбурів; по суті, це «підручник із гри слів». Відносини між батьками та дітьми, спроби створити міщанський затишок, колоритні побутові описи — це те, що знайде читач у цій книзі. «Щоденник Ніщоти» пропонує якісний гумор, тонку іронію, а інколи навіть і нещадну сатиру.

4. «Троє в одному човні (якщо не рахувати собаки)», Джером Клапка Джером
Вже понад 200 років цією прекрасною гумористичною повістю про трьох кращих друзів, котрі подорожують човном по Темзі, зачитуються люди по всьому світу. Герої, Гарріс, Джей і Джордж, вирішують відпочити від міської метушні та вирушають у подорож. Але спокій може їм тільки снитися, їм доведеться пережити безліч кумедних  пригод – від, власне зборів, до спроби відкрити бляшанку з консервами. До того ж, окрім друзів у човні подорожує ще й непосидючий пес, тож без веселощів ніяк не обійтися. Ця повість і донині залишається неперевершеним зразком англійського гумору.

5. «Щасливчик Джим», Кінґслі Еміс
Ця книжка вийшла у 50-х роках минулого століття в Лондоні та одразу стала шалено популярною. Герой твору, Джим Діксон, працює викладачем в англійському провінційному університеті. Працювати там він почав нещодавно, тому все ще проходить випробувальний термін. На жаль, з самого початку Джим справляє не найкраще враження на своїх колег, адже має сумнівний талант потрапляти в дурні ситуації. Самому героєві колеги теж не дуже подобаються, тому він тишком малює на них карикатури та позаочі корчить пики. Та все змінює зустріч героя із дівчиною його мрії на музичному вечорі, влаштованому деканом…

Не нудьгуйте і не депресуйте, а краще біжіть до бібліотеки, беріть до рук книжку та підіймайте собі настрій ;)

Немає коментарів:

Дописати коментар