пʼятницю, 11 жовтня 2019 р.

Правовий діалог у бібліотеці: що ми знаємо про булінг?

 Бібліотеки Солом’янки долучаються до загальної ініціативи з інформування спільноти щодо різних актуальних юридичних питань. У бібліотеці ім. О. Довженка було проведено зустріч учнів 3-го та 4-го класу спеціалізованої школи «Сяйво» із Бринзей Іриною Володимирівною, спеціалістом Шевченківського районного відділу у місті Києві відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у місті Києві. Темою зустрічі став так званий булінг.

Перш за все Ірина Володимирівна запитала у дітей, чи знають вони, що таке булінг. Учні по черзі висловилися, як вони розуміють це поняття, і, як виявилося, у кожного була своя думка щодо цього питання.
То що ж таке булінг? Шкільне цькування або шкільний булінг – це загальний термін, яким означають систематичні переслідування з образами, цькуванням, упереджене ставлення у навчальному закладі. Зазвичай, термін означає переслідування серед учнів, рідше зустрічається цькування учнів вчителями, ще рідше – цькування вчителя учнями.

Після визначення поняття «булінгу» обговорювали, які бувають учасники булінгу, а також, чому може виникати цькування. Діти висловлювали свої думки з цього приводу, і слід відзначити, що пролунали досить цікаві версії того, чому ж виникає булінг. Юрист пояснила, що найчастіше цькування серед дітей виникає через неправильне виховання у сім'ї: конфлікти, насильство, неповага;  а також через «неправильні» джерела одержання інформації: інтернет, жорстокі фільми та комп’ютерні ігри і т. д.

Також обговорили таке питання, як відчуття жертви булінгу. Важливо було донести до дітей, що насправді переживає дитина, яку цькують, щоб вони усвідомили, що знущання  з інших призводить до страшних наслідків. Діти дуже активно дискутували на цю тему і продемонстрували, що вони дуже добре все розуміють. Юрист пояснила, як розпізнати жертву цькування за зовнішніми рисами.
Також обговорювали, чому такі учасники булінгу, як спостерігачі, нічого не роблять, щоб допомогти жертві. Основні причини: страх також стати жертвою.

В ході зустрічі стало очевидно, що наші юні гості досить обізнані в темі, яка обговорювалася. Вони знають, які бувають види булінгу, включаючи кібербулінг. Діти наводили відомі їм приклади цькування в інтернеті. Ірина Володимирівна роз’яснила учням, що потрібно робити, якщо стаєш жертвою булінгу, до кого звертатися по допомогу.

На останок гостя розповіла дітям, які в них є права, та наголосила на тому, що потрібно бути добрими :).

Немає коментарів:

Дописати коментар