середу, 2 жовтня 2019 р.

7 найкращих книг для підлітків

 Юність, як літня пора, дуже швидкоплинна… Проте все, що відбувається з нами в цей такий нетривалий період нашого життя, здається нам вкрай важливим, а спогади про події нашої юності лишаються з нами назавжди. Це стосується і книжок, які ми читаємо у підлітковому віці. Інколи вони закладають в нас принципи та переконання, які ми проносимо через весь свій життєвий шлях, впливають на становлення нашої особистості, тож дуже важливо правильно підібрати книжки для підлітка. У цьому дописі пропонуємо вам розглянути підбірку з семи найкращих книжок для читачів, яким ще не виповнилося 18 років.


1. «Голодні ігри» – Сюзанна Коллінз
«Голодні ігри» це сенсаційна трилогія американської письменниці С. Коллінз, до якої входять романи «Голодні ігри», «У вогні» та «Переспівниця». За досить короткий час книги з цієї трилогії стали бестселерами, а пізніше їх було екранізовано.

Дія трилогії відбувається у постапокаліптичному світі – в антиутопічній державі Панем. У Панемі багаті мешканці столиці шикують за рахунок бідних мешканців дистриктів, які буквально голодують. За 74 роки до подій, описаних у творі, в Панемі стався бунт бідняків, який жорстоко придушили. У пам'ять про ту війну (і щоб нагадати бідним, де їхнє місце) столичні мешканці держави щороку влаштовують розважальний турнір під назвою «Голодні ігри». Суть гри полягає у тому, що з кожного дистрикта обирається двоє молодих людей (хлопець і дівчина) віком від 12 до 18 років, які в числі 24 учасників стають гравцями реаліті-шоу на виживання. Все це дійство фіксується відеокамерами і транслюється по всій країні. Головна героїня твору, Катніс Евердін, стає учасницею ігор, а її противником стає Піта Мелларк – старий приятель Катніс. Якимось дивом героїні вдається змусити організаторів шоу змінити правила гри, в результаті чого перемагає одразу двоє учасників. У цій трилогії є також і любовна історія, і інтриги, і багато чого іншого…

2. «Ловець у житі», або «Над прірвою у житі» – Джером Д. Селінджер
2005 року журнал «Time» включив роман «Ловець у житі» до переліку найкращих англомовних романів, написаних з 1923 року, а видавництво «Modern Library» включило його до списку 100 найкращих англомовних романів ХХ століття.

Цей твір став переломною віхою в історії світової літератури. Назва книжки та ім`я головного героя, сімнадцятирічного Холдена Колфілда, зробилося кодовим для багатьох поколінь молодих бунтарів — від бітників та хіпі до представників сучасних радикальних молодіжних рухів.

3. «Привіт, це Чарлі! або Переваги сором’язливих» – Стівен Чбоскі
Це дивовижний бестселер, роман про дорослішання, який було екранізовано самим автором.

Чарлі з острахом переходить до старшої школи. Нещодавно він пережив нервовий зрив і тепер пише листи комусь, кого ніколи не бачив, але хто повинен його зрозуміти. Чарлі не любить ходити на танці, замість цього він багато читає. А ще Чарлі починає щось відчувати до старшокласниці Сем і водночас намагається не думати про свої давні дитячі травми…

4. «Крадійка книжок» – Маркус Зузак
Цей роман австралійського письменника Маркуса Зузака, написаний 2005 року, входив до списку «Бестселери The New York Times» протягом більш як 230 тижнів.  Твір було екранізовано 2013 року режисером Б. Персивалем.

В основі цієї книжки лежать тяжкі спогади батьків автора про війну та Голокост, які їм довелося пережити в дитинстві. Головна героїня роману, маленька дівчинка Лізель Мемінґер, живе в часи Другої світової війни. Навчившись читати за посібником гробаря, вона збагнула силу Слів і, втративши все інше, вижила завдяки лише цій силі. Читання настільки захоплює Лізель, що вона починає красти книги. Так вона перетворюється на справжню «крадійку книжок».

5. «Елеанор і Парк» – Рейнбоу Ровелл
Цей роман отримав Премію Майкла Л. Прінтца, його було визнано кращою книжкою за версією «New York Times» та кращою книжкою для підлітків за версією «Indies Choice».

Це історія чистого кохання двох підлітків-аутсайдерів, в якій описано, як юні закохані долають життєві складнощі. Елеанор – новенька у школі. Вона трохи дивакувата – незрозуміло вдягається, має непрості стосунки з родичами та не бажає спілкуватися з будь-ким взагалі. Парк також дивний – віддає перевагу усамітненню, носить чорний одяг, навушники та завжди ходить із книжкою в руках.

6. «Вбити пересмішника» – Харпер Лі
Цей видатний твір американської письменниці Харпер Лі, написаний в жанрі виховного роману. Його унікальність полягає у тому, що він однаково цікавий для дітей, підлітків та дорослих. Ця книга відрізняється яскравістю подій, яка буває тільки в дитинстві. Вона поєднує в собі і захопливі пригоди, і моторошну таємницю будинку з привидом, і гострі соціальні проблеми, і питання виховування дітей та вірності собі.

«Вбити пересмішника» це пронизлива історія родини, яка мешкає у вигаданому американському містечку. Дія твору відбувається в 30-х роках минулого століття. Розповідь ведеться від імені восьмирічної дівчинки Джин Фінч. Героїня проживає разом зі своїм батьком, котрий працює адвокатом, та братом. У центрі сюжету – судовий процес над темношкірим хлопцем, якого несправедливо звинувачують у зґвалтуванні. Адвокатом хлопця стає батько Джин. Він розуміє, що хлопець невинен і робить усе, щоб домогтися справедливості.

7. «Володар мух» – Вільям Голдинг
«Володар мух» це шедевр світової літератури, один із кращих романів ХХ століття.

Це дивна та страшна історія хлопчиків, які опинилися на безлюдному острові. Хлопці загралися у війну та полювання. Вони й не помітили, як стали дуже жорстокими. Чи вдасться вижити героям? Якої жертви забажає від них загадковий Володар мух? Це книга про потаємні закуточки людської душі, про бажання володарювати.

Нас тішить той факт, що усі твори, перелічені в цьому дописі, доступні в українському перекладі. Бажаємо приємного читання!




Немає коментарів:

Дописати коментар