вівторок, 24 вересня 2019 р.

Що таке «цундоку» і як це пов’язано з книжками?

Якщо у вас вся домівка заповнена книжками, багато з яких ви, ймовірно, навіть ніколи не почнете читати, вас можна звинуватити в цундоку :)

Не лякайтеся, нічого аж надто страшного в цьому немає, та й саме по собі слово є абсолютно цензурним, просто прийшло воно до нас з японської мови, тому і звучить так дивно. То що ж це таке?

У кожній мові є слова, які означають щось настільки специфічне, що складно буде знайти їхній еквівалент у будь-якій іншій мові. Наша рідна мова також дуже багата на різні унікальні та незрозумілі іноземцям слова та вислови. Наприклад, такі колоритні українські слова, як «борщ», «вареники», «гопак», «козак», «бандура» та інші вже давно були запозичені іншими мовами та активно в них застосовуються у своєму оригінальному вигляді.

Не так давно японська мова також збагатила і інші мови світу (в тому числі і нашу) новим терміном «цундоку». Це слово означає дію або захоплення, пов’язане з накопиченням величезної кількості книжок, які людина ніколи не зможе прочитати навіть за все своє життя. Інколи цундоку також називають власне людей, які збирають у себе вдома книжки, котрі вони не читатимуть. Тож, якщо ваші полиці, шафки та різні закуточки заповнені книгами, які ви не плануєте читати, ви цундоку. Деякі люди купують все більше і більше нових книжок, щоб естетично заповнити простір у своїй оселі, інші все ж спочатку планують прочитати кожну нову книжку, але потім відкладають її, купують іншу книжку, забуваючи про попередню, і так до нескінченості… Таким людям просто приносить задоволення усвідомлення того факту, що вони є власниками величезної домашньої бібліотеки.

Спочатку цей термін, як і багато інших нових слів, був сленговим. Цундоку це поєднання двох слів – «tsunde-oku» (відкладати речі на потім і не торкатися їх після) і «dokusho» (читання книг).

Це слово в жодному разі не має негативного значення. Просто звичка накопичувати книжки є настільки розповсюдженою, що вона й дійсно заслуговує на спеціальну назву одним словом.

Ми ж усе-таки радимо вам не збирати купи книжок у себе вдома, а брати їх у бібліотеці, адже зараз у моді вільний простір, а у нас книжок вистачить усім ;).

Немає коментарів:

Дописати коментар