понеділок, 2 вересня 2019 р.

5 цікавих фактів про Дж. Р. Р. Толкіна

Сьогодні, 2-го вересня, виповнюється 46 років від дня смерті легендарного автора «Володаря перснів», класика світової літератури ХХ ст. Джона Роналда Руела Толкіна. Ми хочемо вшанувати пам'ять цієї видатної людини, талановитого письменника, вірного чоловіка, гуру філології та натхненника всіх прихильників фентезі, тому в цьому дописі пропонуємо вашій увазі 5 цікавих фактів про Дж. Р. Р. Толкіна, які ви, мабуть, не знали.

1. Толкін спочатку замислював «Володаря перснів», як історію для власних дітей
Саме так, серія творів «Володар перснів», яка полюбилася величезній кількості дорослих людей в усьому світі, почалася з того, що Толкін розповідав історію про Середзем'я, частину вигаданого письменником світу, своїм дітям перед сном. Автор помітив, що дітям дуже цікаво, а тому незабаром він вирішив розвинути свою чудову ідею та написав повноцінний твір під назвою «Гобіт»,  а пізніше і наступні твори з серії «Володар перснів».

2. Історія кохання Толкіна та його дружини була надзвичайно красивою
Кажуть, що світ не знає інших таких справжніх, не вигаданих історій кохання, як та, що була у Толкіна та його дружини Едіт Бретт… І Толкін, і Бретт осиротіли у юному віці. Коли Джону Роналду Руелу було 16 років, а Едіт 19, вони зустрілися у пансіоні в м. Бірмінгем, Англія, і майже одразу закохалися одне в одного. Та, на жаль, священник, який був опікуном Толкіна, до 21-го року забороняв йому листуватися з Едіт. Тим часом вона заручилася з іншим, проте, як тільки Толкін та Бретт поновили своє спілкування, Едіт повернула обручку своєму нареченому, щоб назавжди лишитися з коханим Роналдом. Пара одружилася 1916 року – у період, коли вже йшла Перша світова війна. Роналд поїхав на фронт, а Едіт незабаром зрозуміла, що вона при надії. Пізніше Толкін розповідав про один прекрасний момент з їхнього сімейного життя. Після народження первістка, Роналд прибув ненадовго додому, вони з Едіт пішли гуляти до лісу і там вона співала й танцювала для коханого у сонячному світлі, яке пронизувало гілки дерев. Це виглядало настільки красиво, що згодом саме цей образ магічного танцю ліг в основу легенди про кохання ельфійської царівни Лутіен та смертного воїна Берена, описаної в епосі «Сильмариліон».
Роналд і Едіт прожили разом 55 років, а 1971 р. її не стало. Він помер через два роки і його поховали у тій же могилі, в якій спочивала його люба дружина. На надгробку написані імена міфічних героїв, вигаданих Толкіном, з якими він завжди ототожнював себе та Едіт – Берен і Лутіен.

3. Толкін знав 20 мов і створив 14 власних мов для своїх книжок
Фанатам «Володаря перснів» відомо, що жителі Середзем'я розмовляють чотирнадцятьма різними мовами. Та, мабуть, не всім відомо, що Толкін був дуже обдарованим лінгвістом і володів двадцятьма мовами: латинську, французьку та німецьку він вивчив від матері; грецьку, середньоанглійську та староанглійську, давньоскандинавську, германську, сучасну та середньовічну валлійську, фінську, іспанську та італійську він вивчив у школі або самостійно; сербську, російську, шведську, данську, норвезьку, нідерландську та ломбардську Толкін вивчив в процесі роботи вже в дорослому віці.

А тепер про ті чотирнадцять абсолютно нових мов та абеток, котрі використовувалися в його фантастичному світі. Що ж з’явилося першим: мови чи книжки? Сам письменник підтвердив, що мови все ж були першими, адже вони склали основу для світу, в якому ними потім спілкувалися герої творів.

4. Дж. Р. Р. Толкін та К. С. Льюїс були справжніми друзями
Дружба Толкіна та Клайва Стейплза Льюїса, автора циклу «Хроніки Нарнії», була настільки міцною, що навіть Едіт ревнувала чоловіка до його друга. Ці двоє були настільки близькими, що разом із іншими письменниками, такими як Ч. Вільямс та О. Барфілд, стали членами групи письменників під назвою «Інклінги». Відомо, що Толкін навіть переконав Льюїса стати християнином. Однак пізніше Льюїс все ж почав демонструвати наявність у нього антихристиянських цінностей, а Толкіну це зовсім не подобалося, тож стосунки двох друзів зіпсувалися. Тільки після смерті Льюїса Толкіна почали мучити докори сумління через втрачену дружбу.

5. Толкін називав Гітлера «рум’яним маленьким невігласом»
Толкін відчував сильну неприязнь до самого Гітлера та нацистів в цілому. Попри те, що нацисти захоплювалися його науковими роботами з давньоскандинавської та германської історії, мови і культури, Толкін не бажав мати нічого спільного ні з Гітлером, ні з нацистською партією. Одним із прикладів виявлення неприязні письменника до нацистів є випадок, коли він збирався видати переклад «Гобіта» німецькою і його попросили надати підтвердження того, що він є «арійцем». У відповідь на це він написав різкого листа, в якому сказав нацистській партії, що йому дуже шкода, що в нього немає єврейських предків. У листі своєму синові Крістоферу Толкін назвав Гітлера «рум’яним маленьким невігласом».


Немає коментарів:

Дописати коментар