пʼятницю, 1 грудня 2023 р.

Топ-5 найнезвичайніших книжок

Майже кожна книжка у світі по своєму унікальна, адже містить своє унікальне повідомлення, свій стиль, настрій та різні деталі й особливості, властиві тільки цій книжці. Але існують такі книжки, які можна назвати унікальнішими за інші – ну дуже вони незвичайні. В цьому дописі пропонуємо вашій увазі добірку з п’яти книг, єдиних у своєму роді.
 
1. «Codex Seraphinianus» («Кодекс Серафіні»)
 
Ця книга написана мовою, яку ніхто не розуміє, а ще вся книжка заповнена дуже дивними ілюстраціями всякої всячини, яку ніхто у світі ніколи не бачив.
Що робить книгу ще більш захопливою, так це те, що вона не тільки повністю написана від руки, але й усі ілюстрації намальовані від руки також. Книга виглядає як енциклопедія, але ніхто досі не зміг розшифрувати, що вона насправді означає.

2. «Книга Сойга»
 
У цій книзі понад 40000 літер, що розташовані у 36 таблицях. Ймовірно, це якийсь таємничий код. Це не просто унікальна книга – багато хто вважає її однією з найзагадковіших книг у світі. Вважається, що книга містить багато магічних кодів і символів. До сьогодні нікому не вдалося повністю розшифрувати цей твір.

3. «Гедсбі» Ернест Вінсент Райт
 
Увесь роман написаний без використання англійської літери «Е». Річ у тім, що ця літера в англійській мові є найбільш уживаною, тож  можете собі уявити, як складно було її уникати під час написання великого твору.
 
До речі, надихнувшись цією книгою, французький письменник Перек вирішив написати подібну книгу французькою мовою і йому це вдалося – у його творі «La Disparition» також не зустрічається літера «Е». Це справжній челендж.
 
4. «Скафандр і метелик» Жан-Домінік Бобі
 
Це здається просто неможливим, але автор написав цілий роман, кліпаючи оком стенографістці. Насправді це дуже сумна історія – в результаті важкої хвороби журналіста Жана-Домініка Бобі майже повністю паралізувало. Тільки його ліва повіка лишалася не паралізованою. І все ж він не полишав мрії написати роман. Йому вдалося налагодити спілкування з людьми так: під час зачитування спеціального алфавіту з найуживанішими літерами він кліпав оком, коли називали потрібну літеру. Бобі не просто вдалося завершити свій унікальний твір – книжка стала міжнародним бестселером.

5.  «Уроки танців для старших і досвідчених учнів» Богуміл Грабал
 
Весь роман чеського письменника Богуміла Грабала, що містить 128 сторінок, написаний в одному єдиному реченні. Це роман про чоловіка похилого віку, який розповідає історію свого життя кільком дівчатам. Унікальність у тому, що вся ця історія вміщена в одне речення, щоправда, велике :)
 
Як бачите, література справді дивовижна річ і існує безліч способів зробити свій літературний твір унікальним.

Немає коментарів:

Дописати коментар