середа, 1 листопада 2023 р.

День народження Європейського Союзу

1 листопада
відзначається День народження Європейського союзу, адже саме в цей день 1993 року було офіційно засновано ЄС. Це відбулося після набрання чинності Маастрихтського договору, проєкт якого був розроблений 1991 року делегатами зустрічі Європейського співтовариства в Маастрихті в Нідерландах. Тоді учасники зустрічі запропонували зміцнити Європейський парламент, створити центральний європейський банк і розділити спільні права громадян, безпеку та зовнішню політику. Договір також передбачав створення єдиної європейської валюти, яка буде відома як «євро». Ідея створення Європою своєрідного суперблока не була новою; таку ідею ще 1946 року висловлював Вінстон Черчилль, коли він закликав створити «своєрідні Сполучені Штати Європи» у своїй промові у Цюрихському університеті.
 
До 1993 року 12 країн ратифікували Маастрихтський договір, включаючи Велику Британію, Францію, Данію, Ірландську Республіку та Грецію. Пізніше і низка інших країн вирішила приєднатися до ЄС і відкрити свої кордони для торгівлі й подорожей. 
 
У ЄС проживає майже 500 мільйонів громадян; ЄС залишається найвідомішою та найуспішнішою міжурядовою організацією в глобальному масштабі.
 
До вашої уваги деякі цікаві факти про Євросоюз.
 
Європейський Союз є лауреатом Нобелівської премії миру
2012 року Європейський Союз отримав Нобелівську премію миру за підтримку миру, примирення, демократії, процвітання та прав людини на європейському континенті протягом понад 60 років. Зокрема, як зазначив комітет Нобелівської премії миру, ЄС був відзначений цією нагородою за внесок у «перетворення більшої частини Європи з континенту війни на континент миру».
 
Європейський парламент: найбільший міжнародний орган у світі
Європейський парламент є одним із трьох законодавчих органів ЄС. Це найбільший у світі міжурядовий орган із понад 700 членами, які представляють понад 500 мільйонів осіб із 27 країн-членів ЄС і другий за чисельністю демократичний електорат у світі.
 
Єдиний єврозвязок
ЄС дійсно зробив (і продовжує  робити) життя своїх громадян кращим у багатьох аспектах. Одна з переваг, які мають громадяни Євросоюзу, це роумінг. Наприклад, людина, яка мешкає у Німеччині, має відповідно німецький мобільний телефон (мобільний зв’язок), та, якщо ця людина поїде, скажімо, до Іспанії чи Латвії, вона спокійно зможе користуватися своїм телефоном так, наче нікуди і не виїжджала – жодної додаткової плати чи спеціальних карток/контрактів.
 
Єдина медична допомога
Європейська картка медичного страхування, яка безкоштовно надається всім жителям Європейського Союзу, є ще одним чудовим винаходом. Ідея полягає у тому, щоб усі громадяни ЄС, незалежно від того, в якій європейській державі-члені вони перебувають, мали доступ до необхідної їм медичної допомоги.
 
Багатомовність ЄС
В Євросоюзі налічується 24 офіційних мови. Під час засідань Європарламенту депутати можуть розмовляти будь-якою з цих мов і щоб усім усе було зрозуміло, у парламенті працює 330 штатних перекладачів-синхроністів, а ще близько 1800 позаштатних. А взагалі ЄС закликає до багатомовності і, відповідно, до вивчення різних мов. Для підтримки цього заклику в країнах ЄС щороку відзначається Європейський день мов, у межах якого проводяться різні заходи, такі як мовні курси, конференції, семінари, лекції, відкриті уроки, концерти, виставки тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар