середу, 15 листопада 2023 р.

День порожніх стільців: вшановуємо пам'ять митців, яких забрала війна

15 листопада у світі відзначається День порожніх стільців (Empty Chair Day). Цей День пам’яті було ініційовано Міжнародним ПЕН (міжнародною неурядовою організацією професійних письменників, редакторів і перекладачів (PEN)) наприкінці 1980-років. Порожні стільці на правозахисних акціях цього дня стали символом авторів, які не можуть бути з нами через ув'язнення, переслідування, зникнення чи вбивство.
 
Цього року Український ПЕН до Дня порожніх стільців ініціював також проведення інформаційної кампанії пам’яті митців, життя яких забрала повномасштабна війна рф проти України. Кампанія #EmptyChairWeek триває з 13 до 19 листопада. Мета кампанії – згадати імена полеглих митців і вшанувати їхню пам'ять у публічному просторі, а також нагадати про загиблих талановитих творчих українців якомога більшій кількості людей.
 
Бібліотеки Солом’янки долучаються до акції. Ми будемо пам’ятати і шанувати пам'ять письменників, акторів, музикантів та інших митців, життя яких жорстоко забрала ця жахлива війна росії проти України.
 
У цьому дописі хочемо поділитися з вами кількома історіями про людей, які за життя творили, надихали і робили багато важливих і корисних справ; історіями людей, які могли б написати ще багато цікавих творів, які так і залишаться ненаписаними…
 

Максим Петренко.
Письменник і військовослужбовець.
З 2014 по 2016 рр. брав участь в АТО. Після демобілізації 2016 року Максим повернувся до викладацької діяльності та написав книжку «Спокійної ночі», яку презентував 2019 року на відкритті меморіалу на місці блокпоста № 1 у Слов'янську. Ця книга є романом-щоденником добровольця 2014 року. Після початку повномасштабної війни Максим повернувся на фронт.
Влітку 2022 року письменник і захисник зник безвісти, а 6 листопада 2023 року підтвердили його загибель.
 

Олексій Івакін.
Поет, натхненник і учасник культурного центру «Харківський SLAM», військовослужбовець.
Олексій писав поетичні і прозові твори. Друзі кажуть, що крім лірики, у доробку є багато філософських речей. До повномасштабної війни він регулярно організовував поетичні вечори.
Олексій служив у 82-й окремій десантно-штурмовій бригаді.
Загинув 6 вересня 2023 року.
 

Сергій Скальд.
Поет і військовослужбовець.
Сергій є автором збірки «Навиліт. Рими калібру 5,45» (2018) та «Інший» (2021), співавтор збірки націоналістичної поезії «Голос крові».
Сергій був учасником Революції Гідності та АТО. Був бійцем окремого полку Азов, 2022 року брав участь в обороні заводу «Азовсталь».
Загинув 22 квітня 2022 року в Маріуполі.
 

Вікторія Амеліна.
Письменниця, членкиня Українського ПЕН і документаторка воєнних злочинів в організації Truth Hounds.
Влітку 2023 року Вікторія перебувала у Краматорську разом із делегацією колумбійських журналістів і письменників. 27 червня 2023 року отримала важке поранення, спричинене ракетним ударом російських окупантів по ресторану в Краматорську.
Життя письменниці обірвалося 1 липня 2023 року у лікарні міста Дніпро.
 

Олег Клюфас.
Поет-інноватор і військовослужбовець, філософ, перекладач, творець понад 300 унікальних паліндромів, учасник співочої ватаги – гурту з дослідження української козацької пісні «Миклухо Маклай», хорист народної чоловічої хорової капели «Прометей».
Після початку війни Олег був старшим навідником мінометного взводу, служив у 125-й бригаді Тероборони.
Загинув 13 червня 2023 року у боях біля села Роздолівка під Бахмутом.

Немає коментарів:

Дописати коментар