понеділок, 13 листопада 2023 р.

Найкращі місця в світі для тих, хто любить читати

Бібліотеки, літературні центри, книжкові крамниці – у світі так багато місць для тих, хто любить книги і усе, що з ними пов’язано. Але є особливі місця для читання – деякі з них вражають кількістю книг, деякі своїм інтер’єром, деякі історією, деякі унікальними виданнями та іншими особливостями. У цьому дописі до вашої уваги топ-5 неймовірних локацій для книголюбів.
 
Дивовижна сучасність – місто Мехіко
Завдяки своїм лабіринтовим проходам, прозорим стінам і підвішеним до стелі полицям, що «плавають», Бібліотека Васконселос у Мехіко нагадує фантастичні конструкції з відомого фільму Крістофера Нолана «Початок». Ця футуристична «мега-бібліотека», названа на честь одного з найбільших прихильників читання в країні Хосе Васконселоса – філософа й екскандидата в президенти, колишнього президента Національної Бібліотеки Мексики. Навколо надсучасної будівлі простягається величезний сад і деякі читальні зали мають прямий доступ до зелених зон. Простір усередині будівлі складається з безлічі модулів, з'єднаних сходами, переходами й містками. Бібліотеку прикрашають кілька скульптур мексиканських художників.
 
Грандіозний інтер’єр – місто Буенос-Айрес
El Ateneo Grand Splendid – одна з найвідоміших книгарень Буенос-Айреса. За оцінкою британської газети «Guardian», ця книгарня  є однією з найкрасивіших у світі. Цей блискучий заклад було відкрито 1919 року як кінотеатр (який спершу мав бути театром). У приміщенні театру також було відкрито радіостанцію і майданчик для виступів. Багато оригінальних елементів, як-от дивовижні фрески італійського художника Назарено Орланді на стелі, збереглися і досі. В колишніх ложах відвідувачі книгарні можуть посидіти в кріслах і погортати книжки. На колишній сцені облаштовано кав'ярню.
 
Історична цінність – місто Дублін
Семюел Беккет, Джеймс Джойс і Саллі Руні – ці та багато інших літературних талантів подарував світові неймовірний Дублін. Можливо велика кількість письменників, які є вихідцями з цього прекрасного міста, якось пов’язана з розташованою в ньому сповненою натхнення бібліотекою Триніті-коледжу. Саме тут зберігається знаменита Келлська книга – ілюстрована рукописна книга, створена ірландськими (кельтськими) ченцями у кінці VIII – на початку IX ст. Келльська книга виставлена у спеціальному приміщенні на першому поверсі Старої бібліотеки. Не менш цінними є також Євангеліє з Лідісфарна (VIII ст.), Книга з Дарроу (VII ст.), Книга Дімми (VIII ст.) та Книга Арми (IX ст.), які теж зберігаються у цій бібліотеці. Насправді вся бібліотека заповнена рідкісними старовинними томами, тож візит до цього закладу стане незабутньою мандрівкою в минуле.
 
Читання + спілкування – місто Сеул
У торгово-розважальному центрі COEX Mall у Сеулі знаходиться двоповерхова бібліотека Starfield Library – культурно-розважальний простір, де можна відпочити й поринути у читання книг, а ще відвідати різноманітні заходи, такі як зустрічі з авторами, книжкові обговорення, лекції, концерти, літературні клуби, виставки та багато інших цікавих заходів, що регулярно тут проходять. У бібліотеці представлено широкий вибір літератури різних жанрів і на різні теми. За бажання можна змінити традиційний спосіб читання на сучасний – скористатися iPad та почитати електронні книги.
 
Творче натхнення – місто Нью-Йорк
Поетам, виконавцям та іншим творчим особистостям неодмінно сподобається Морганівська бібліотека і музей у Нью-Йорку – наукова бібліотека, відома насамперед своєю колекцією рукописів, папірусів, інкунабул, ранніх друків, рідкісних ілюстрованих книг, оригінальних партитур і графічних робіт. Основу бібліотеки склала приватна колекція американського банкіра Джона Пірпонта Моргана. У колекції живопису представлені роботи Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Рафаеля, Рембрандта; також тут можна побачити клаптики паперу, на яких Боб Ділан створив текст для своєї пісні «Blowin’ in the Wind». Художні артефакти включають ескізи до «Маленького принца» Антуана де Сент-Екзюпері, першу чернетку «Різдвяної пісні» Чарльза Діккенса та рукописи Джона Стейнбека. А ще у закладі ви знайдете папіруси з текстами Нового Завіту, рукопис першої пісні «Втраченого раю» Джона Мілтона, рукописи творів Оноре де Бальзака, Еміля Золя, Вальтера Скотта і не тільки.

Немає коментарів:

Дописати коментар