четвер, 9 листопада 2023 р.

День «Книги рекордів Гіннеса»

Щороку 9 листопада відзначається Всесвітній день «Книги рекордів Гіннеса»  довідника, який виходить кожного року й містить всесвітньо визнану колекцію світових рекордів, як людських досягнень, так і екстремальних фактів природи.
 
Книга рекордів уперше вийшла 27 серпня 1955 року, а створив її британський інженер і власник пивоварні Х’ю Бівер. Відомо, що 1951 року між паном Бівером та його товаришами виникла суперечка щодо того, який з диких птахів є найшвидшим. Пошукавши інформацію у різних довідниках, чоловіки так і не знайшли відповіді на це запитання. Тоді Бівер вирішив, що було б цікаво і корисно створити таку книгу, в якій буде зібрано усі найрізноманітніші рекорди світу. Назву книга отримала на честь пивоварні її засновника. Ось така от історія створення однієї з найвідоміших книг у світі. Перше видання «Книги рекордів Гіннеса» побачило світ 27 серпня 1955 року і складалося зі 198 сторінок. А 9 листопада 2005 року був проданий 100 мільйонний екземпляр Книги і вона отримала титул «книги, захищеної авторським правом, яка найбільше продається в світі».
 
Цікаво, що…
 
- станом на 2013 рік загальний тираж екземплярів «Книги рекордів Гіннеса», проданих з 1955 року, склав понад 130 млн копій, завдяки чому Книга стала виданням з найбільшим накладом з усіх книжок (після Біблії). Цей факт, до речі, відзначено записом у «Книзі рекордів Гіннеса»;
 
- «Книзі рекордів Гіннесса» належить світовий рекорд як книзі, яку найбільше викрадають із публічних бібліотек;
 
- щороку «Книга рекордів Гіннесса» отримує близько 50000 заявок від тих, хто хоче до неї потрапити, однак щастить із цих п’ятдесяти тисяч тільки одній тисячі;
 
- 2009 року на «Книгу рекордів Гіннесса» подали позов. Зробив це Джонатан Лі Річес після того, як дізнався, що «Книга» назвала його «однією з найсуперечливіших особистостей в історії».
 
- Світовий рекорд «Книги рекордів Гіннесса» за кількістю встановлених світових рекордів належить Ашріті Фурману.  

Немає коментарів:

Дописати коментар