неділю, 27 листопада 2022 р.

Персонажі відомих книг, яких «списали» з реальних людей

Мистецтво не виникає з нікуди. Для створення витвору мистецтва потрібні ідеї та образи з реального життя. Саме тому художники малюють людей, яких вони бачать на вулиці, музиканти слухають спів пташок, а письменники часто присвячують свої романи людям, з якими товаришують, чи яких кохають. Джерелом натхнення може бути все що завгодно – інколи навіть страшні чи сумні історії, які нам варто знати, щоб відкрити для себе іншу сторону твору, який ми добре знаємо. Наприклад, чи відомо вам, чому Дюма-син написав книгу «Дама з камеліями», а не «Дама з трояндами» чи «Дама з маргаритками»? Нумо знайомитися ближче з реальними прототипами відомих літературних героїв та їхніми історіями.
 
1. Дейзі (Дезі) Б'юкенен, «Великий Гетсбі»
Джиневра Кінг народилася в родині заможного чиказького бізнесмена. У віці шістнадцяти років під час прогулянки з друзями дівчина зустріла вісімнадцятирічного Френсіса Скотта Фіцджеральда. Хлопець та дівчина одразу сподобалися одне одному, їхній роман розвивався дуже стрімко і тривав два роки. Однак зрештою Джиневра одружилася з сином ділового партнера свого батька, а Фіцджеральду вона повідомила про це у листі. На думку біографів, письменник, ймовірно, почув фразу «бідні хлопці не мають і мріяти про одруження з заможними дівчатами» від батька Джиневри.
 
2. Джон Сільвер, «Острів скарбів»
«У мене виникла ідея щодо Довгого Джона Сільвера, гроші за яку я пообіцяв собі витратити на розваги. Взявши за основу одного мого друга, якого я обожнював, я позбавив його усіх хороших якостей, окрім його сили, сміливості, кмітливості і веселої вдачі, та спробував втілити їх на рівні культури грубого моряка.»
Роберт Льюїс Стівенсон «Острів скарбів»
У дитинстві Вільям Ернест Генлі захворів на туберкульоз кісток, що призвело до ампутації лівої ноги нижче коліна. Все життя йому довелося ходити з милицею. Люди, які його знали, описували його як великого бороданя з гучним голосом. Одним із його знайомих був і Р. Л. Стівенсон.
 
Пізніше, у листі до Генлі, Стівенсон писав: «Тепер я зізнаюся: саме вигляд вашої каліченої сили та майстерності породив Довгого Джона Сільвера... ідею скаліченої людини, яка керує і викликає страх однією лише силою свого голосу, було повністю взято з вас».
 
3. Маргарита Готьє, «Дама з камеліями» 
На створення героїні твору «Дама з камеліями» Александра Дюма-сина надихнула Марі Дюплессі – жінка, яку він кохав. Через туберкульоз вона не могла купувати квіти з сильним запахом, як-от троянди, і полюбила камелії, бо вони майже не мають запаху.
 
4. Деревоборід, «Володар Перснів»
Клайв Стейплз Льюїс був чудовим оратором із гучним голосом. Коли Льюїс читав лекції, люди чули його навіть з-за закритих дверей. Толкін наділив саме таким голосом найстарішого живого ента Середзем’я.
 
5. Сантьяго, «Старий і море» 
За 24 роки до виходу твору «Старий і море», 1928 року, Ернест Хемінгуей познайомився з Грегоріо Фуентесом. Грегоріо став капітаном яхти письменника, він також готував для Хемінгуея, часто  разом з ним рибалив (якось вони навіть упіймали 300-фунтового блакитного марліна) та відстежував німецькі підводні човни під час Другої світової війни. Тож недивно, що Грегоріо вважається прототипом героя знаменитої повісті. До речі, сам Фуентес мав з цього користь також, адже до самої його смерті (а пішов у вічність він у 104 роки) до нього приходили журналісти і за усі інтерв’ю йому непогано платили.
 
6. Лісбет Саландер «Дівчина з татуюванням дракона»
Шве
дський письменник Стіг Ларссон зізнався, що його надихали персонажі творів його колеги письменниці Астрід Ліндгрен. Журналіст Мікаель Блумквіст, якого у книгах також називають Калле Блумквіст, насправді є хлопчиком-детективом із книг Ліндгрен. А на створення образу Лісбет Саландер, письменника надихнула думка про те, якою могла б стати Пеппі Довгапанчоха, коли б вона подорослішала.
 
7. Снігова королева
Вважається, що можливим прототипом Снігової королеви є оперна співачка Єнні Лінд. Ганс Крістіан Андерсен був у неї закоханий, але, на жаль, це було не взаємно. Вони були просто друзями, адже жінка не мала жодних романтичних почуттів до письменника. Тож, після того, як Лінд відмовила Андерсену, він зобразив її як Снігову Королеву з крижаним серцем.

Немає коментарів:

Дописати коментар