пʼятницю, 25 листопада 2022 р.

Цвіли сади, мов савани, на всю небесну твердь...

Четверта субота листопада це національний пам'ятний день в Україні – День пам'яті жертв голодоморів. Щороку в цей день люди відвідують поминальне богослужіння та ставлять символічні горщики з зерном і запалюють свічки до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні. Також традиційно по всій Україні відбувається акція «Запали свічку», що розпочинається одразу після загальнонаціональної хвилини мовчання о 16.00.
 
Ми всі добре знаємо історію: протягом 1932-1933 рр. злочинна влада СРСР створила в Україні штучний голод, що став справжнім актом геноциду українського народу. За цей період загинули мільйони людей.
 
Керівництво Радянського Союзу довгий час заперечувало факт масової смертності в Україні від голоду й відмовилося від благодійної допомоги, яку пропонували інші країни. В самому СРСР десятиліттями тривала заборона на пам’ять про жертв Голодомору. Зараз уже наступниця СРСР росія знов вчиняє геноцид українського народу і знов усе заперечує. Історія повторюється. Та ми не маємо жодного сумніву, що держава-агресор зрештою буде покарана і весь світ зневажатиме рф та її народ за страшні злочини, що були вчинені ними раніше, і що вчиняються зараз.
 
Ми завжди пам’ятатимемо цю жахливу сторінку нашої історії – голодомор 30-х років минулого століття. Це наш спільний обов’язок. Пропонуємо вам переглянути відеовиставку-реквієм До Дня пам’яті жертв голодоморів.

Немає коментарів:

Дописати коментар