четвер, 3 листопада 2022 р.

“А бої колишні і тривоги вічно хвилюватимуть наші серця”

Наша прекрасна столиця вже не вперше є ціллю ворожих загарбницьких військ. 2022 року рф заявила про те, що її армія захопить Київ за три дні. Завдяки нашим героїчним військовим їм це, звісно, не вдалося. Далекого ж 1941 року Київ був захоплений німецько-фашистськими військами – нашу столицю тоді здала радянська влада. За час окупації, яка тривала з осені 1941 р. по 6 листопада 1943 р., ворог убив понад 100 000 мешканців міста і військовополонених.
 
Київ і зараз залишається найбажанішою ціллю  для захоплення ворогом. Ми віримо, що рф ніколи не вдасться прорватися в нашу столицю, віримо в ЗСУ і в себе. Та забувати про ті страшні часи, коли Київ все ж був в окупації ворога, ми не маємо права – пам’ятаючи про це, ми ще відчайдушніше боротимемося за свободу столиці, за свою свободу.
 
6 листопада ми відзначаємо День Визволення Києва. Пригадаймо основні факти про Київ і киян в контексті Другої світової війни.
 
- Столиця України з самого початку Другої світової війни стала прифронтовим містом. Вже на світанку 22 червня фашистські бомбардувальники атакували Київ, однак всупереч планам ворога, місто-герой на Дніпрі відважно відбивало атаки понад 70 днів.
 
- Близько 200 000 киян стали на захист свого міста, вступивши до лав червоної армії, ще 90 000 вступили до народного ополчення і винищувальних батальйонів, до того ж 20 партизанських загонів вели активну боротьбу з ворогом у його тилу на Київщині.
 
- Під час першої спроби захопити Київ гітлерівські війська втратили 100 000 своїх солдатів і офіцерів, що змусило їх відмовитися від плану швидкого захоплення міста і тимчасово відступити.
 
- Попри те, що зрештою фашисти все ж захопили Київ, оборонці столиці змогли затримати просування ворога на схід більш ніж на два місяці, завдяки чому вдалося евакуювати на більш безпечні території багато людей і важливі підприємства, а також виграти час для мобілізації сил.
 
- Саме героїчна оборона Києва тоді посприяла зривові гітлерівського бліцкригу й затримала наступ ворога на московському стратегічному напрямі.
 
- Під час окупації від багатьох столичних будівель залишилися лише цегляні коробки. Багато киян жили в підвалах і землянках.
 
Зараз рашисти намагаються нищити нашу столицю, вони хотіли захопити її за три дні, а тепер намагаються зламати нас, руйнуючи важливі об’єкти, позбавляючи нас світла… Та ми з вами знаємо, що ніколи їм нас не зламати, не поставити на коліна! Київ вистоїть, окуповані міста і села звільнимо, росію переможемо!

Немає коментарів:

Дописати коментар