середу, 16 листопада 2022 р.

Як виховати в собі толерантне ставлення до інших

16 листопада відзначається Міжнародний день терпимості (толерантності). Саме в цей день 1995 року держави-члени ЮНЕСКО ухвалили Декларацію принципів терпимості.
 
У своєму повсякденному житті ми можемо стикатися з ситуаціями чи людьми, яких нам важко терпіти, оскільки вони думають або вчиняють не так, як ми чи не так, як нам би хотілося. Але цей аспект нашої особистості можна вдосконалити, навчившись поважати й цінувати різноманітність.
 
У цьому дописі до вашої уваги короткі корисні поради, які, можливо, допоможуть вам бути більш терпимими до інших.
 
1. Намагайтеся поставити себе на місце іншої людини.
Емпатія допомагає нам зрозуміти, що відчуває інша людина, і бути більш терпимими до дій або способів мислення, які відрізняються від наших власних.
 
2. Попросіть людину пояснити вам її точку зору.
Хороший спосіб змінити негативну ситуацію та проявити терпимість – попросити іншу людину висловити свою думку, наприклад, сказавши: «Розкажи мені більше про те, що ти думаєш. Чому у тебе виникла ця ідея?»
 
3. Не переходьте на особистості під час розмови.
Коли під час розмови з людиною нам стає важко бути ввічливими, точно не варто переходити на особистості, звинувачуючи співрозмовника в тому, що в нього/неї інша думка. Якщо ви не згодні з людиною, скажіть: «Я не згоден/не згодна. Я вважаю…» замість: «Ти помиляєшся. Твоя думка хибна…»
 
4. Не лінуйтеся дізнаватися більше про інших людей та культури.
Рівень нашої толерантності може зрости, якщо ми більше дізнаємося про культуру та особисті риси, погляди й традиції людей, з якими нам можливо потрібно буде взаємодіяти.
 
5. Якщо ви з кимось не згодні, інколи варто просто змінити тему розмови.
Ми всі різні і думаємо по-різному. Це не обов’язково означає конфлікт. Навпаки, щоб подолати складну ситуацію і бути толерантним, можна відкласти  суперечності, змінивши тему розмови.
 
6. Уважно вислухайте людину, перш ніж робити якісь висновки.
Вислухати людину корисно в будь-якій ситуації. Важливо не перебивати, дивитися співрозмовнику в очі та не робити поспішних висновків.
 
7. Пам’ятайте, що ми здатні змінити свої негативні емоції на позитивні.
Коли ми стикаємося з конфліктом, варто пам’ятати про те, що ми господарі власних емоцій.
 
8. Практикуйте повагу до думки інших людей і не сприймайте все на власний рахунок.
Повага до інших означає розуміння того, що вони мають такі ж права, як і ми. Це означає визнавати їхні відмінності, приймати й цінувати їх, а не засуджувати.
 
9. Будьте морально готові змінити свою думку, якщо виникає така необхідність.
Може статися так, що під час розмови ми розуміємо, що насправді ми помиляємося. Коли ми приймаємо це і не наполягаємо на своїй неправильній думці, ми не тільки толерантні, але й скромні. Розвивати цей аспект нашої особистості може бути важко, але це допомагає нам бути більш відкритими до інших.
 
10. Аналізуйте причини, які можуть викликати у вас нетерпимість.
Перший крок до того, щоб стати більш толерантними, – проаналізувати, чому ми буваємо не толерантними. Сімейне походження чи минулий досвід могли вплинути на те, як ми дивимося на ті чи інші речі. Якщо ми віримо, що завжди маємо рацію, нам слід заглибитися в себе, щоб з’ясувати, чи ми праві, чи можемо помилятися.

Немає коментарів:

Дописати коментар