вівторок, 10 вересня 2024 р.

Художник великої епохи

10 вересня 1894 року в містечку Сосниця на Чернігівщині народився видатний український письменник, кінорежисер, кінодраматург, художник, класик світового кінематографа, режисер культових кінострічок «Україна в огні», «Земля», «Звенигора», «Арсенал», заслужений діяч мистецтв УРСР Олександр Петрович Довженко.
 
Олександр Довженко зробив величезний внесок в українське відродження 20-х років. Своїми кінострічками «Звенигора», «Арсенал», «Земля» створив не тільки українське кіномистецтво, а й вплинув на розвиток світового кіно. Творчість Довженка визнана одним із найвищих досягнень людської культури. Так, його всесвітньо відомий фільм «Земля» є одним з двадцяти кращих фільмів усіх часів і народів. Кінострічка мала грандіозний успіх у Європі, але в Україні перебувала в прокаті лише вісім днів і знову була показана лише 1958 року. Через багатогранність таланту Олександра Довженка часто порівнювали з геніями епохи Відродження.
 
На жаль, радянська влада, користуючись залізною завісою, тримала Довженка у себе в полоні в Москві. Але його талант все ж оцінили у вільному світі надзвичайно високо та щедро. У періодичній пресі та в товстих фахових курсах з історії кіно, в постанові журі Міжнародної виставки в Брюсселі 1958 року Довженко визнаний як один із першого десятка провідних митців цілої 60-річної історії мистецтва фільму.
 
Постать Олександра Петровича стала відома Україні і світу завдяки його дивовижно талановитому творчому доробку в різних сферах мистецтва, проте за всіма його працями приховувалися нескінченні переслідування радянської влади, постійне стеження за кожним кроком художника, втручання і залякування.
 
Цього року виповнюється 130 років від дня народження видатного митця. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі відеодобірку цитат О. П. Довженка 💬 ️.

Немає коментарів:

Дописати коментар