вівторок, 17 вересня 2024 р.

Оголошено шорт-лист Букерівської премії 2024 року 📚 🏆

📜
16 вересня було оголошено короткий список цьогорічної Букерівської премії – однієї з найпрестижніших літературних нагород, що з 1969 року щорічно вручається у Великій Британії. До шорт-листа увійшла найбільша кількість жінок за всю 55-річну історію Букерівської премії п'ять жінок 👩🏻 і один чоловік 🧔🏻. У списку представлені автори з п'яти країн, зокрема перший нідерландський письменник, який потрапив до шорт-листа, перший австралієць за останні 10 років, а також британські, канадські та американські автори. Двоє з авторів вже потрапляли до шорт-листа раніше.
 
Зі 156 творів, опублікованих у період з 1 жовтня 2023 року по 30 вересня 2024 року та поданих на здобуття премії видавництвами, журі обрали шість книг. Очолює журі художник і письменник Едмунд де Ваал, до якого приєдналися відзначена багатьма нагородами письменниця Сара Коллінз, редакторка розділу художньої літератури «The Guardian» Джастін Джордан, всесвітньо відома письменниця і професорка Юнь Лі, а також музикант, композитор і продюсер Нітін Соуні. 
 
До списку увійшли історії, які переносять читачів у різні куточки світу та за межі земної атмосфери: від полів битв Першої світової війни до духовного усамітнення в сільській місцевості Австралії; від глибокого півдня Америки 19 століття до віддаленого голландського будинку 1960-х років; від Міжнародної космічної станції до мережі печер під французькою сільською місцевістю. Серед іншого, книги-номінанти досліджують силу тяжіння дому та сім'ї, суперечливу природу правди та історії, а також те, якою мірою ми відкриваємо іншим своє справжнє «я».
 
До короткого списку увійшли такі книги й автори:
 
«У полоні» (Held) Енн Майклз
«Озеро створення» (Creation Lake) Рейчел Кушнер
«Орбітальний» (Orbital) Саманта Гарві
«Служба кам'яного подвір'я» (Stone Yard Devotional) Шарлотта Вуд
«Сховище» (The Safekeep) Яель ван дер Вуден
«Джеймс» (James) Персіваль Еверетт
 
Церемонія вручення Букерівської премії 2024 року відбудеться 12 листопада в Олд Біллінгсгейт у Лондоні і транслюватиметься у спеціальному випуску програми «Front Row» на BBC Radio 4. Також церемонія буде транслюватися у прямому ефірі на каналах Букерівської премії в YouTube та Instagram. Переможець отримає 50000 фунтів стерлінгів, трофей «Айріс і може розраховувати на карколомні зміни у своїй кар'єрі. Кожен з авторів, що увійшли до шорт-листа, отримує 2500 фунтів стерлінгів та унікальне видання своєї книги .

Немає коментарів:

Дописати коментар