четвер, 12 вересня 2024 р.

Факти про життя і творчість Олександра Довженка

10 вересня було 130-річчя від дня народження Олександра Довженка. Продовжуємо вшановувати пам'ять видатного українського митця, зокрема організовуючи у бібліотеці естетичного виховання імені Олександра Довженка для дорослих ЦБС Солом'янського району м. Києва тематичні заходи та публікуючи дописи про Олександра Петровича. У цьому дописі до вашої уваги деякі цікаві факти
💡 про життя і творчість видатного режисера і письменника 🎥.
 
1. Про походження прізвища. Рід Олександра Довженка по батьківській лінії був козацького стану, а представники родини були кремезними і статними людьми, тому на Чернігівщині їх почали кликати «довгими», а згодом – Довженками.
 
2. Про дитинство. Олександр Довженко народився в селянській родині хліборобів Петра та Одарки. В сім’ї було 14 дітей, але до працездатного віку дожило, на жаль, тільки двоє. В автобіографічній кіноповісті «Зачарована Десна» О. Довженко згадував про смерть чотирьох братів, яких не стало через хворобу за одну ніч. Ці трагічні події сильно вплинули на світогляд майбутнього письменника й режисера.
 
3. Про навчання. Малому Олександру легко давалося навчання – у школі він був відмінником. Найбільше любив математику.
 
4. Про мрію. Довженка з юності вабила авіація. Він мріяв про небо і польоти, і навіть написав сценарій до фільму «Аероград», та, на жаль, цей фільм не екранізували.
 
5. Про патріотизм. Довженко був патріотом України, він брав активну участь у визвольних змаганнях 1917-1921 років. Воював у лавах армії УНР, а згодом працював дипломатом у радянському представництві у Варшаві та Берліні.
 
6. Про арешт. Коли петлюрівці відступали, Довженка заарештували більшовики й готували до розстрілу. Однак представник партії боротьбистів Василь Еллан-Блакитний врятував митця.
 
7. Про «Землю». У німій чорно-білій стрічці «Земля» зображено період колективізації в Україні та конфлікт між куркулями й представниками колгоспів. Та цей фільм не тільки про аграрну революцію. Довженко показав у стрічці зв’язок українського народу з землею, де вона постає як сенс існування українців, спокій яких порушила колективізація. Стрічка містить багато символів. Так, образ трактора, що розорює стежку, символізує розірвання селян із землею. Часто в стрічці показано образ яблука. З одного боку, яблука є символом безсмертя, а з іншого – режисер ототожнює їх зі своїм домом, родиною. Наприклад, коли в Києві будували Київську кіностудію, він особисто посадив там яблуневий сад.
 
8. Про цензуру. Один з найвідоміших творів Довженка – автобіографічна повість «Зачарована Десна» – спочатку піддалася жорстокій цензурі. Письменника змусили переробити текст, видаляючи «шкідливі» з погляду радянської влади фрагменти.
 
9. Про визнання. Попри заборону в СРСР, стрічка «Земля» здобула світове визнання: фільм подивилися такі видатні особистості, як Альберт Ейнштейн, Герберт Веллс та інші. Стрічка і нині входить до дванадцяти найкращих фільмів усіх часів і народів, а за версією ЮНЕСКО вона є однією з п’яти головних стрічок у світовій історії.
 
10. Про захоплення. Довженко був талановитим фотографом і залишив після себе велику колекцію світлин. Також Олександр Петрович захоплювався колекціонуванням книг, картин, порцеляни й інших предметів мистецтва.
 
11. Про хворобу. В останні роки життя Олександр Довженко боровся з невиліковною хворобою – лейкемією. Саме ця хвороба передчасно забрала життя митця 1956 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар