пʼятницю, 7 лютого 2020 р.

Згадуємо класика наукової фантастики Жуля Верна 📚⛵

8-го лютого 1828 року у місті Нант (Франція) на світ з’явився майбутній видатний письменник, один з основоположників наукової фантастики, класик пригодницької літератури Жуль Верн.
Здобувати освіту юний Жуль Верн почав у 8 років, коли вступив спершу до семінарії Сен-Станіслав, а потім до Нантського ліцею. Мрії про подорожі світом з’явилися у майбутнього письменника ще у дитинстві. Був випадок, коли він навіть таємно від батьків влаштувався юнгою на шхуну і планував вирушити нею до Індії, але батькові в останній момент вдалося повернути сина додому.
Пізніше Жуль Верн навчався на юриста у Парижі і паралельно писав п’єси, адже його захоплював театр. Справжнім літературним дебютом письменника став роман «П'ять тижнів на повітряній кулі» (1864 р.), який отримав гарні відгуки критиків.

1857 року Верн одружився з Онориною де Віан Морель, яка вже була заміжня раніше та мала двох дітей. 1861 року у подружжя народився спільний син Мішель.

Натхненний успіхом свого першого роману, Жуль Верн надалі дуже багато і плідно працював над новими творами. Пізніше його син згадував, що він присвячував роботі більшу частину усього свого часу. 1865 року письменник переніс свій робочий кабінет до каюти яхти «Сень-Мішель», яку письменник придбав під час роботи над одним зі своїх найпопулярніших романів «Діти капітана Гранта». На своєму кораблі Верн подорожував Середземним та Балтійським морем. Відвідав південь і північ Європи та північ Африки.

1871 року Жуль Верн оселився в м. Ам'єн, а 1888 року його обрали радником. 1886 року Жуль Верн отримав тяжке поранення в ногу, внаслідок чого письменник втратив можливість рухатися (і, відповідно, подорожувати) до кінця свого життя. В останні роки здоров’я письменника сильно погіршилося – він мав проблеми зі слухом і зором, проте до останніх днів він продовжував творити і надиктовував книги.

Жуль Верн помер 24-го березня 1905 року. Його було поховано в Ам'єні.
Найвідоміші твори Жуля Верна:
- 20 000 льє під водою
- Навколо світу за вісімдесят днів
- Діти капітана Гранта
- Замок у Карпатах
- Зоря півдня
- Незвичайні пригоди експедиції Барсака
- П'ятнадцятирічний капітан
- П'ять тижнів на повітряній кулі
- Плавучий острів
- Подорож на Місяць
- Таємничий острів

Відомо, що за 78 років життя Жуль Верн написав близько 150 творів.
Жуля Верна називають видатним «провісником», адже у своїх романах він писав про літак, гвинтокрил, відеозв'язок, телебачення та освоєння космосу.
Згідно з відомостями ЮНЕСКО, за кількістю перекладів мовами народів світу книги Жуля Верна займають 3-е місце, поступаючись тільки творам сценаристів студії Волта Діснея і книгам Агати Крісті.

У бібліотеках Солом’янки ви завжди можете знайти найвідоміші твори Ж.Верна. Обов’язково відвідайте нашу виставку пригодницької літератури, у якій, звісно ж, представлені і його романи також.

Немає коментарів:

Дописати коментар