вівторок, 21 січня 2020 р.

Соборність України – від ідей до сьогодення

День Соборності України – це свято, яке щороку відзначається у день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі у Києві.
Рівно за рік до цього, а саме 22 січня 1918 року, було підписано Четвертий універсал Центральної Ради, внаслідок чого УНР було проголошено суверенною і незалежною державою. В листопаді 1918 року було проголошено Західно-Українську Народну Республіку. 22 січня 1919 року врешті-решт було завершено процес об’єднання України.

Об’єднання українських земель відбулося з ініціативи та власної доброї волі українців, які віками мріяли жити  однією сім'єю на своїй землі, в єдиній державі, не розділеній кордонами і не розшматованій недружніми сусідами. Перші масштабні відзначення свята Соборності відбулися на території сучасного Закарпаття 22 січня 1939 року.

Напередодні 71-ї річниці проголошення Акта Злуки, 21 січня 1990 року, в Україні було утворено «Живий ланцюг» як символ єдності східних та західних земель України. Акція була організована учасниками українського національно-демократичного руху, вона стала однією  з наймасштабніших у тогочасній Центрально-Східній Європі. Понад мільйон людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Києва до Львова. Захід засвідчив, що українці подолали страх перед комуністичним режимом і готові протистояти політиці комуністичної партії. Ця подія стала одним із провісників падіння СРСР і відновлення незалежної України. Офіційно святкувати День соборності в Україні почали 1999 року після наказу президента Леоніда Кучми.
Національна єдність – обов’язкова передумова успішного спротиву зовнішній агресії, тож зараз, у такі важкі для України часи,  ідея соборності є дуже актуальною та важливою для нашого народу. Починаючи з 1990 року, організація «Живого ланцюга» стала доброю традицією. У різних куточках України щорічно проводяться такі акції. Святкування Дня соборності проходять не лише в Україні. Заходи, присвячені святу також проводяться українцями, які мешкають у різних містах інших країн.

Немає коментарів:

Дописати коментар