вівторок, 14 січня 2020 р.

Найкращі книжки 2019 року за версією BBC (частина 1) 📚

Відоме британське видання BBC визначило та опублікувало на своєму сайті перелік найкращих книг минулого року. Пропонуємо вам ознайомитися з цим списком. На жаль, поки що немає перекладу цих книг українською мовою, але ми сподіваємося, що це питання часу😊

1. «Дівчина», Една О'Брайєн
«Колись я була дівчиною, але тепер вже ні» – так починається популярний роман Едни О'Брайєн «Дівчина». Тема книги – вкрадене дитинство юних дівчат. У книзі описана історія нігерійської школярки, яку 2014 року викрали члени радикального ісламського угрупування Боко харам. Це жорстока історія про полон, голод і суцільний жах; про моторошну втечу до лісу, сповненого небезпеками; про занурення у складну бюрократію і ворожість, які чекають на жертву після її повернення додому з дитиною, народженою від ворога. Це незабутня історія про виживання та непохитну віру в спокуту.

2. «Стіна», Джон Ланчестер
У романі «Стіна» автор зображає антиутопію найближчого майбутнього, в якому світ пережив переламну подію під назвою «Зміна». Пересування між країнами заборонено, Великобританія загороджена стіною та суворо охороняється. У романі зображена жорстокість нового світу та наведені цікаві філософські ідеї.

3. «Дівчина. Жінка. Інше», Бернардін Еварісто
Лауреат Букерівської премії 2019 р., цей роман, за ствердженням членів журі, є «обов’язковим для прочитання твором про Англію та жінок». В романі описане життя 12-х різних героїв, переважно темношкірих жінок, котрі мешкають у Великобританії.

4. «Великий Союз», Заде Сміт
Це збірка, що складається з коротких оповідань. У цій книзі майстерно переплітаються різні жанри та ідеї. «Великий Союз» це оригінальна збірка історій про час та місце; індивідуальність і відродження; про нав’язливі пережитки минулого, котрі переслідують наше сьогодення і таємниче майбутнє.

5. «Оркестр меншин», Чігозі Обіома
«Оркестр меншин» це сучасна версія Гомерової «Одіссеї». Це несамовита історія про нігерійського фермера, який жертвує усім заради коханої жінки. Твір вражає надзвичайною точністю деталей. У читача не буде жодних шансів не перейнятися історією бідного закоханого фермера.

6. «Заповіти», Маргарет Етвуд
Цей твір є продовженням довгоочікуваного антиутопічного роману М. Етвуд «Оповідь служниці». В «Заповітах» авторка дає відповіді на запитання, котрі не давали спокою читачам протягом багатьох років – з моменту виходу першої частини твору. Дія другої частини роману відбувається за 15 років після подій першого твору.

7. «Флейшман в біді», Таффі Бродессер-Акнер
Цікаве дослідження та сучасний погляд на шлюб, розлучення та дивовижну цілеспрямованість. Головний герой Тобі Флейшман залишається один із двома дітьми після того, як його дружина тікає. З цього моменту він починає вивчати жінок і стосунки в цілому.

8. «Помаранчевий світ та інші історії», Карен Рассел
Це нова неперевершена збірка коротких оповідань, в якій чудово розкривається екстраординарний письменницький талант Карен Рассел. Авторка є майстром вигадування дуже незвичайних життєвих негараздів для своїх героїв. Наше внутрішнє життя в повному обсязі різнобічно демонструється у цих восьми чудових, захопливих та яскравих історіях.

9. «Нікелеві хлопці», Колсон Уайтхед
Дія твору відбувається у 60-х роках минулого століття, коли до мешканців півдня США долетіли слова Мартіна Лютера Кінга. Темношкірий головний герой вирішує вступити до школи та докорінно змінити своє життя. Однак система не готова до кардинальних змін. В результаті герой потрапляє до «Школи Нікеля» – навчального закладу для неповнолітніх злочинців.

10. «Привиди», Крістіан Кіфер
Цей твір розповідає про дві родини, роз’єднані війною та фанатизмом; про їхні, здавалося б, давно поховані таємниці. «Привиди» – це сага про війну. Твір написаний у яскравій ліричній манері, він розкриває скорботи і тривале відчуття провини воєнного часу, а також небезпеку забуття…

Продовження переліку читайте вже у наступній нашій публікації!

Немає коментарів:

Дописати коментар