пʼятницю, 17 січня 2020 р.

Книжки свідчень: відзначаємо День Автономної Республіки Крим


Автономна Республіка Крим – це  адміністративна одиниця на півдні України, розташована на Кримському півострові. З 2014 року українською владою, ООН та ЄС визнається як територія, тимчасово окупована Російською Федерацією. Всім нам добре відомо, що, на жаль, 16 березня 2014 року збройні сили Російської Федерації окупували основну територію Криму, провели та території Автономної Республіки референдум, внаслідок якого Крим було анексовано. Генеральна Асамблея ООН того референдуму не визнала.

Ми віримо у те, що врешті решт справедливість буде відновлено, і за підтримки інших держав і міжнародних організацій Крим повернеться до України, адже за діючими міжнародними протоколами він і зараз є територією нашої держави.

20 січня 1991 року більшість кримчан на загальнокримському (законному!) референдумі проголосували за відновлення Кримської автономії, що визначило статус Криму у складі України. На півострові цей день відзначали як День АРК. Народ півострова пройшов довгий шлях до набуття автономного статусу. Там неодноразово виникали міжнаціональні та соціальні конфлікти, які завжди вдавалося мирно врегулювати. З Днем автономної республіки Крим всі національні меншини і український народ традиційно вітають перші особи держави. Однак зараз через тимчасову незаконну окупацію території Криму святкування даного свята тимчасово не проводиться. Але ми, незважаючи ні на що, вважаємо Крим частиною України і з нагоди Дня АРК хочемо запропонувати вашій увазі деякі цікаві книжки про Крим.

1. «Країна Крим», Олекса Гайворонський
У цій книжці нарисів про пам'ятки ханської епохи, автор запрошує читача помандрувати самобутньою і малознаною країною, якою колись був наш Крим. Кримськотатарські пам'ятки архітектури, що вціліли в різних куточках півострова, допомагають відтворити минулий образ зовсім іншого Криму, яким він був кілька століть тому.

2. «Півстоліття опору: кримські татари від вигнання до повернення», Гульнара Бекірова
Це нарис політичної історії кримськотатарської дослідниці Гульнари Бекірової. Робота присвячена історії депортації кримськотатарського народу. До книги увійшли раніше невідомі документи офіційних радянських видань, із якими дослідниця працювала в кримських, київських і московських архівах, а також реальні історії, інтерв'ю з очевидцями подій. Авторка каже, що намагалася подати науковий матеріал доступною мовою.

3. «Після Криму», Світлана Поваляєва
Для авторки цієї книги, як і для багатьох інших українців, світ розділився на «до» і «після» Криму-2014: той Крим, який «до», пахне домом, той, який «після» – димом війни.  У книзі зібрані пронизливо-щирі і жорстоко-чесні поезії, в яких справді багато війни, і війну поетеса зовсім не романтизує. Війна «пахне розталим снігом, кров'ю і гноєм». Світлана Поваляєва пише про реальні речі, які для більшості людей звучать не дуже поетично.

4. «Шагін Ґерай», Гульнара Абдулаєва
Історичний роман про останнього і найбільш суперечливого кримського хана. З одного боку, Шагіна Ґерая звинувачують у тому, він не зумів зберегти Кримське ханство, дозволивши Катерині ІІ просто знищити політичну систему Криму. З іншого боку, експерти вважають, що на час правління хана Крим був сповнений агентами Російської імперії настільки, що втримати його було вже майже неможливо.

5. «Крим за завісою. Путівник зоною окупації»
Ця книжка 2019 року була підготовлена Центром дослідження безпекового середовища «Прометей» до 5-ї річниці російської окупації Криму. Видання пропонує насичений фактами та ілюстраціями лаконічний виклад ключових історичних, політичних та соціальних проблем Криму. Ця книга є продовженням відомого в дипломатичних та експертних колах видання «Донбас у вогні. Путівник зоною конфлікту», яке раніше активно розповсюджувало МЗС України.

Немає коментарів:

Дописати коментар