пʼятницю, 3 січня 2020 р.

Бібліотека може врятувати

Бібліотека може подарувати радість будь-якому книголюбу – принаймні на якийсь період, поки не настає час повертати назад книжку, журнал, аудіокнигу чи диск, запозичені в бібліотеці, щоб і інші користувачі могли насолодитися ними також. Однак бібліотеки насправді можуть дати нам значно більше ніж просто засоби для гарного й цікавого дозвілля чи навчальні матеріали.

Бібліотека вважається зоною безпеки для завзятих «книгогризів», та інколи бібліотека може стати справжньою зоною безпеки для будь-кого, хто потрапив у ситуації, небезпечні для життя.

Бібліотека може дати прихисток від природних катаклізмів – надмірних морозів, буревіїв тощо; інколи бібліотека може врятувати від злочинців, які переслідують людину; але крім цього часом бібліотека може надати допомогу тим, хто шукає роботу або переживає депресію, бібліотека може об'єднати людей, допомогти відволіктися від проблем, знайти друзів та побачити вірний напрямок руху по життю і не тільки…

В наш час бібліотеки в усьому світі провадять активну роботу, спрямовану на те, щоб допомагати тим, хто цього потребує, тому ці заклади тепер відіграють значно важливішу роль у житті місцевих громад, ніж раніше. Бібліотеки не тільки дають людям знання завдяки книжкам, які в них зберігаються; інколи вони забезпечують речами, конче необхідними для життя. Наприклад, відомо, що коли 2016 року потужний ураган Метью зруйнував штат Північна Кароліна в США, місцеві мешканці шукали та знаходили речі найпершої потреби саме в бібліотеці; там вони також заряджали свої електроприлади, коли в їхніх домівках не було електроенергії; користувалися бібліотечними комп’ютерами та інтернетом і т. д.

Після урагану 2016 року саме місцеві бібліотеки забезпечували людей усім  необхідним, до того ж після катастрофи бібліотека була для багатьох чи не єдиним спокійним місцем, в якому можна було просто відпочити.

Як бачите, неправильно вважати, що все, що можуть дати бібліотеки, це книжки та затишні куточки для тих, хто потребує тиші для читання та навчання, відпочинку від галасливого зовнішнього світу – хоча це дійсно важливо; бібліотеки існують, щоб допомагати будь-кому, хто потребує допомоги. Ми сподіваємося, що в нашій країні ніколи не буде ураганів, землетрусів та інших стихійних лих і не буде потреби у тому, щоб бібліотеки буквально захищали людей від катаклізмів, але для тих, хто почувається самотньо, кому сумно чи складно вона справді може стати порятунком. Бібліотека – це не просто місце, де можна взяти книжку, це щось значно більше!

Немає коментарів:

Дописати коментар